Вход | Регистрация

И по стария, и по новия бюджет ще теглим!

Минималната работна заплата няма да мръдне следващата година, скача възрастта и стажът за пенсия

И по стария, и по новия бюджет ще теглим!
Снимка: Thinkstock/Guliver

8,1 млрд. лева, нов държавен дълг е предвиден на бъде взет през 2015 г.

Така дължимите ни пари ще нараснат до 24,5 милиарда лева или почти 30% от БВП в края на следващата година. Съотношението държавен дълг/БВП се очаква да бъде 29,7%. Това отчитат от Министерството на финансите по повод рамката на Бюджет 2015, изготвена на база консервативна прогноза за основните макроикономически показатели, реалистична оценка за приходите, както и при рестриктивно планиране на разходите.

Законопроектът залага и дефицит от 3 на сто и запазване на данъчно-осигурителната тежест на същите нива. 

В Бюджет 2015 е заложено увеличаване на ставката на данъка върху лихвите по депозитни сметки от 8 на 10% и разширяване на данъчната основа за облагане. Предвижда се отмяна на данъчното облекчение за доходите, непревишаващи 12 минимални работни заплати и въвеждането на две нови преференции за деца.

Пенсионната политика за 2015 г. предвижда продължаване действието на т.нар. "швейцарско правило" или осъвременяването на пенсиите е от 1 юли 2015 г. с процент, равен на сбора от 50 на сто от нарастването на осигурителния доход и 50 на сто от индекса на потребителските цени през предходната календарна година. Процентът за индексация за 2015 г. е 1,9%. След едногодишното замразяване за 2014 г., от 2015 г. изискуемата пенсионна възраст и необходимият осигурителен стаж за придобиване право на пенсия се увеличават с по 4 месеца всяка година за периода 2015-2017 година.

За другата година се определя максимален осигурителен доход за всички осигурени лица в размер съответно на 2 600 лв., като се предвижда този доход да бъде запазен до 2017 г. включително.

В актуализираната средносрочна бюджетна прогноза е предвидено увеличаване на размера на минималната работна заплата едва от 1 януари, но 2016 г. - 360 лв. и от 1 януари 2017 г. - 380 лева.

Освен Бюджет 2015, днес стана ясно, че е приета и окончателно актуализацията на бюджета за 2014-та година.

Страната ни ще поеме нов дълг от 4,5 млрд. лева и ще увеличи дефицита до 3,7 на сто от БВП. 25 млн. лв. от новите 100 млн. лева за НЗОК ще отидат за здравноосигурителни плащания, здравноосигурителни продукти за домашно лечение и диетични храни за специализирани медицински цели. 10 млн. лв. ще са за здравноосигурителни плащания за медицински изделия, прилагани в болничната медицинска помощ, а 15 млн. лв. ще отидат за лекарствена терапия при злокачествени образувания. Най-много средства ще отидат за здравноосигурителни плащания за болнична медицинска помощ  50 млн. лв., съобщи БНР.

 

<< Sever.bg във Facebook >>



Докладвай за нередност в статията
Добави коментар