Вход | Регистрация

С хляб, сол и местни обичаи Иваново посрещна гости от Турция

Вчера започна тридневно посещение на политици, преподаватели и студенти от Анкара в Русенско

С хляб, сол и местни обичаи Иваново посрещна гости от Турция
Клуб "Отворено общество"

С празник в село Иваново започна вчера тридневната българо-турска фолклорна  програма, която организира Клуб "Отворено общество” – Русе по проект "Фолклорът като средство за диалог”. Високи гости от Министерството на планирането и Министерството на културата на Турция, университетски преподаватели и студенти посетиха Иваново.

Тук те бяха посрещнати с обичая "Джамал" в изпълнение на фолклорна група от с. Кошов. В залата на местното читалище всички гости бяха посрещнати с пита и сол и поздравени от кмета на общината Георги Миланов. Програмата продължи с фолклорните изпълнения на самодейната група към читалището в с. Щръклево, фолклорна група "Лазарки” от Иваново и групата за автентичен фолклор от с. Тръстеник, която представи обичая "Буенец”.

На сцената на местното читалище излязоха и гостите от Турция - фолклорен клуб към Близкоизточния технически университет, чийто членове изпълниха традиционни за страната си танци. Майсторки кулинарки от Иваново приготвиха много български и типични за региона ястия, с които нагостиха новодошлите.

Проектът, по който се осъществява фолклорната програма в Иваново и Русе се финансира от Европейския съюз  и цели да насърчи сътрудничеството между български и турски НПО в областта на фолклора. Днес изявите ще продължат с дискусии в русенския х-л "Рига" по въпросите за близките и далечни характеристики на българския и турския фолклор. Утре, 24 април, инициативата ще завърши с тържествен общ концерт на фолклорни групи от Турция и България.

_________________________________________________________________________________

Следи ни и във Фейсбук на: http://www.facebook.com/Sever.bg



Докладвай за нередност в статията
Добави коментар