Вход | Регистрация

Изпускат „Копринка“ - опасност от преливане

За 5 дни е валяло, колкото за месец, отчитат от НИХМ

Изпускат „Копринка“ - опасност от преливане
Уикипедия

Заради опасност от преливанене се извършва контролирано изпускане на яз. "Копринка", предаде БНР. От общината предупреждават жителите в района и по поречието на река Тунджа, че е възможно да има затворени пътища заради преливане на реката.

През последните пет дни се е излял толкова дъжд, колкото за месец, отчитат от Националния институт по метеорология и хидрология. Равносметката е наводнени къщи, увеличен обем на водни басейни, активизирани свлачища и залети пътища в цялата страна

Бедствено е положението в Монтанско, където седем села в община Георги Дамяново бяха откъснати от света, а жителите им останаха без електричество.

Третокласният път към планинските села Копиловци и Дълги дел е наводнен на три места и от сутринта пътят към тях е затворен. Доброволци и спасителни екипи се подготвят да изграждат временни диги с чували от пясък и камъни, за да може да се възстанови движението.

Опасност за хората няма, но има наводнени къщи. Има риск обаче, да прелее един от язовирите в региона - Балова шума, чийто преливник вече е отворен.

Придошлите води на река Огоста са засегнали и десетки декари обработваема земя.

Продължителните валежи наводниха къщи във Видинско

Получени са сигнали за наводнени къщи в селата Бела Рада, Ивановци и за наводнена къща от река Лом в село Арчар, съобщават от оперативен център в Областно управление "Пожарна безопасност и защита на населението" - Видин.

По думите му екипи на видинската пожарна работят по всички сигнали, а в село Дреновец работи и общинският щаб за защита при бедствия, сили на пожарната и полицията.

Поради обилните валежи река в близост до Лопушанския манастир е излязла от коритото си и е заляла три участъка от път. Нивото на водата достига до половин метър, съобщава АПИ. В момента се работи по възстановяване на дигата на реката.

Препоръчва се водачите на автомобили да се движат в участъка само при необходимост, с повишено внимание и с високопроходими автомобили.

Повишено е нивото на язовирите и реките в някои области заради дъждовете през последните дни.

Към момента обаче няма заплаха за населението в тези области, тъй като водните басейни имат достатъчно свободен обем.

От общината предупреждават жителите в района и по поречието на река Тунджа, че е възможно да бъдат затворени пътищата, заради заливането им от реката.

Дъждовете доведоха и до затварянето на някои пътища, както и активизирането на свлачища.

Изключително тежко е положението в община Неделино след валежите през последните дни, каза кметът Стоян Беширов. Прекъснати са няколко пътища, има 13 новообразувани свлачища. Тежко е положението по направленията Долен Върли дол - Неделино, прекъснат е пътят между селата Кочани - Изгрев, невъзможно е преминавате на леки и товарни автомобили и по пътя Кочани - Раевица - Учурума и Долен Върли дол - Горен Върли дол, поясни Беширов. Машини работят по разчистването на свлачищата, но дъждовете продължават и обстановката може да се усложни.

Две от свлачищата няма да могат да бъдат разчистени днес, защото има големи количества свлечени земни маси. Около 1500 - 2000 куб. м е падналата пръст и камъни на пътя Горен Върли дол - Долен върли дол, голямо е и свлачището Баряков дол - Неделино, но там има заобиколен път.

Две свлачища са се активизирали в община Златоград. Едното е преди село Ерма река, а другото преди село Аламовци, като пътищата са проходими, но продължава отстраняването на земната маса.

Вчера е разчистено и свлачище, което е било по пътя за село Старшимир.

От 10:00 часа временно е затворен за движение пътят Белоградчик - Орешец, поради нарушена пътна настилка, в резултат на обилните валежи. Водачите трябва да използват алтернативи маршрути през селата на Белоградчик.

Няколко свлачища са се активизирали и в Смолянско.

<< Sever.bg във Facebook >>



Източник: дарик
Докладвай за нередност в статията
Добави коментар