Вход | Регистрация

К-2 е вече български!

Боян Петров стана първия българин покорил втория по височина връх в света, висок 8611 м в Каракорум, Пакистан

К-2 е вече български!
climbingguidebg.com

Алпинистът Боян Петров  изкачи втория по височина връх в света К2 (8611 м) в Каракорум, Пакистан.

 С този успех той става първият българин покорил заветната точка.

Новината съобщи Януш Майер, ръководител на програмата "Полски зимен хималаизъм”, който е разговарял по сателитния телефон с полските участници във вчерашната атака на К-2. Боян е бил малко преди полския алпинист Януш Голомб. Почти веднага е предприел слизане, като е подминал лагер 4 (7800 м), където отказалите се от изкачването Артур Малек и Павел Михалски са изчаквали връщането на колегите си Януш Голомб и стигналия по-късно до върха Марчин Качкан.
 
Италианецът Симоне ла Тера се е отказал рано от изкачването – още преди кулоара "Гърлто на бутилката”, поради общо охлаждане и е тръгнал надолу.
 
Досега няма пряка връзка с Боян Петров, защото е оставил сателитния си телефон в базовия лагер. Очаква се обаждане веднага щом слезе в подножието, информират от climbingguidebg.com.

Този сезон Боян Петров вече постави, а от вчера и подобри, рекорд в българския алпинизъм. В един сезон той вече има изкачени три осемхилядника. През май се качи на Канчендзьонга (8586) в Хималаите, което също бе премиера за българин.

След това стана първият ни сънародник, изкачил два 8-хилядника в един сезон, след като на 23 юли стъпи на Броуд Пик (8047 м), който се намира до К2. А от вчера вече има в актива си три осемхилядника в един сезон.

1352638

Присъединете се към Sever.bg във Facebook, за да следите и там всичко, което публикуваме



Докладвай за нередност в статията
Добави коментар