Вход | Регистрация

КЗК ще търси картели на пазара на горивата

Започват мащабни проверки

КЗК ще търси картели на пазара на горивата
Снимка: Булфото

Масова проверка започва Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) на пазара на горивата у нас, пише Econ.bg. От регулатора ще инспектират дали има картели и злоупотреба с монополно положение в България. 

Подобно проучване беше направено през 2009 до 2011 г., като тогава резултатите не показаха сериозни злоупотреби. През 2012 г. обаче от ведомството откриха, че има картелно споразумение между петролните компании "Лукойл България", "Ромпетрол България", "Нафтекс Петрол" и "ОМВ България". Глоби така и не последваха.

КЗКпредостави срок от 30 дни на компаниите, за да се поправят, ако искат да избегнат санкции. Според ведомството четирите фирми са изпълнили предписанията в срок.

От комисията смятат, че има основания за нов секторен анализ заради сериозното понижение на цените на петрола на световните пазари и начина, по който това понижение се отразява в цените на дребно на бензина и дизела.

В същото време повечето от дружествата са променили пазарния си подход, като в опита си да привличат повече клиенти предлагат различни видове отстъпки от крайните цени на горивата.

<< Sever.bg във Facebook >>



Докладвай за нередност в статията
Добави коментар