Вход | Регистрация

Как да си почиваме ефективно?

Малките промени в ежедневието спомагат за по-добър начин на живот

Как да си почиваме ефективно?
Снимка: Thinkstock/Guliver

Дори и малката промяна в ежедневните ни навици може да подобри качеството на съня ни, а това да доведе до намаляване на умората през деня.

Вече все по-често се случва, след като сме се събудили сутрин да изпитваме умората, рамносилна на тежък работен ден. Непрекъснатото натоварване и съпровождащото го напрежение през деня, нарушават и способността ни да си почиваме ефективно, което носи много сериозни последици за нашето здраве.

Страничните ефекти от недоспиването са нарушение на паметта, объркване, липса на концентрация, повишаване на кръвното налягане, промяна в теглото, депресия, чести настинки и понижен имунитет.

Приспивателните средства не са най-добрият начин да подобрите качеството на вашата почивка, защото предизвикват сънливост и ефектът от тях на следващият ден е равносилен на махмурлук, което със сигурност няма да ви е от полза за да сте ефективни.

Предлагаме ви няколко съвета, как да си почивате по-добре:

Съвет първи: Хранете се здравословно

Осигурете на тялото си витамин В6. Той произвежда мелатонин и серотонин, които спомагат за по-добър и качествен сън. Храни, които съдържат този витамин са риба, пресен чесън и шам фъстък.

Яжте също така орехи, спанак, нахут, скариди и салата заедно с вечерята. Те спомагат мозъкът да релаксира и да ви помогне да заспите спокойно. Преди лягане можете да сварите и марули в гореща вода и да изпийте сока.

Обезмаслено мляко и банани преди лягане също помагат за дълбок сън.

Чай от лайка отпуска нервите и мускулите и може да действа като леко успокоително.

Не пийте кафе след 14:00 часа.

Съвет втори: Алкохолът не помага

Някои хора вярват, че алкохолът помага за бързо заспиване, но той всъщност води до нарушаване качеството на съня. Тялото не може да си почине добре и на сутринта чувството за умора отново е налице.

Съвет трети: Изключете телевизора, компютъра и телефона 1 час преди лягане

Светлината от електрическите уреди стимулира мозъка и ви кара да се чувствате активни. 30 минути почивка преди лягане, съпроводена с релаксираща музика и четене на книга ще ви помогнат да заспите бързо и на сутринта да се чувствате бодри.

Съвет четвърти: Набавете си еднакво количество часове сън

Така тялото ви ще свикне на изготвения режим и ще "знае" кога да отделя хормоните, необходими за съня.

Съвет пети: Горещ душ или вана

Повишаването на температурата на тялото ни и влизайки в по-хладната стая, където спите бързо ще се унесете.


Умението да си почиваме качествено рефлектира върху живота ни и спомага за доброто настроение и работоспособността. С малко усилия можем да постигнем много повече отколкото си мислим.

Присъединете се към Sever.bg във Facebook, за да следите и там всичко, което публикуваме.



Източник: БГНЕС
Докладвай за нередност в статията
Добави коментар