Вход | Регистрация

Театрали от Кнежа и Русе на фестивал във Враца

На форума ще участват трупи от 4 континента

Театрали от Кнежа и Русе на фестивал във Враца
Продуцентска къща ЕНИ филм

Театрални формации от Кнежа и Русе са сред 400-те участници от 20 държави на поредния мащабен фестивал "Време" във Враца. Форумът ще се проведе за 15-ти път, от 14 до 15 юни, и на него ще се изявят трупи от Англия, Босна и Херцеговина, Германия, Грузия, Египет, Италия, Колумбия, Латвия, Литва, Полша, Руанда, Румъния, Русия, Сиера Леоне, Турция, Украйна, Холандия, Хърватска, Чехия, РЮА. От българска страна сред участниците са още театрални състави от Варна, Враца, Пазарджик, Перник, София и Стара Загора.

Те ще представят 26 спектакъла в различни жанрове на театралното изкуство (традиционен театър, модерен театър, театър на лабиринта, форум театър, уличен театър).

В арт форума ще работи международен екип от режисьори-наблюдатели от Англия, България, Латвия, Русия и Холандия- театрални педагози и експерти, които ще оценяват участниците. Няколко театрални работилници ще предоставят възможност на участниците във форума да обогатят опита си и да получат нови знания и умения.

902972

Ръководители ще бъдат: Ричард Финч от Англия – преподавател по драма и музика в Лондон, Съсекс, Гилдхол, Англия и Кейптаун, РЮА; ръководител на уъркшопове във Финландия, Австрия, Унгария, Канада, Монако, д-р Шън Фей от Китай – ученик на известния майстор Дън Хай Чуан, преподавател по традиционни китайски бойни изкуства в Китай и Русия и българката Екатерина Казакова - актриса и режисьор, главен художествен ръководител на Арт – студио "КАМБАНА” – София и вицепредседател на БААТ.

В рамките на фестивала са предвидени поредица от съпътстващи прояви, сред които концерт на Сентиментал Суингърс и Михаил Йосифов Секстет; пленер на млади художници от националните средни и висши училища по изкуствата; опаковане на фестивалния център (Младежки дом – Враца) и аранжиране на откритите пространства около него с арт инсталации на тема "Маската”, изложба – демонстрация "Кубове” на младия авангарден художник Александър Василев – Василевса; фотоизложба на кореспонденти на БТА " Фестивални силуети”.

902973

За първи път ще бъде създадена пълна фестивална колекция от DVD дискове, видео продукт на всички спектакли и събития, изработена в дните на Фестивала, които ще бъдат част от наградния фонд за участниците при закриване на форума. За гостите и участниците са предвидени атрактивни екскурзии до туристически, културни и исторически забележителности в региона. Артистични възстановки на древни ритуали ще дадат възможност на участниците и гостите на Фестивала да се докоснат до древната история на България.

Международният младежки театрален фестивал "ВРЕМЕ” е създаден през 1987 година от Театрална група "ТЕМП” и Младежки дом – Враца. Организира се с логистичната подкрепа на община Враца и с подкрепа от Европейския център център на AITA/IATA и Българската асоциация на аматьорските театри БААТ. От І-то до ІV-то си издание Фестивалът е само с българско участие. В периода са взели участие общо 155 млади актьори.

През 1991 година на сесия на Община Враца се взема решение за ежегодно провеждане на ММТФ "ВРЕМЕ”, а впоследствие на всеки две години. От V-то /1992г./ издание Фестивалът е международен и се организира с приятелската помощ на СЕС – Европейски център на Аматьорския театър AITA/ IATA и Българската асоциация на аматьорските театри – БААТ /официален представител на СЕС и AITA/IATA за България/. След създаването на Българската асоциация на аматьорските театри – БААТ /2007г./ – ММТФ "ВРЕМЕ” се определя като официален младежки театрален фестивал на РБългария и се вписва в листата на международните събития на AITA/IATA.

902974

Емблемата на Фестивала е изработена от художника Антон Радевски през 1992 година за I-то международно издание на форума. Статуетката на Фестивала е изработена от художника Костадин Ненов през 1994 година и се връчва на всички участващи групи.

Фестивал "Време" работи в творчески контакти с чуждестранните културни институти в България – Френски културен институт, Гьоте институт, Министерство на културата и други. В официалните церемонии по откриване на фестивалите по традиция вземат участие дипломати на участващите страни, а със свои програми са участвали Валя Балканска, Симо Лазаров, Вокален квартет "Ева сонг”, Стоян Янкулов и Елица Тодорова, група ВАКАЛИ и други.

<< Sever.bg във Facebook >>



Докладвай за нередност в статията
Добави коментар