Вход | Регистрация

За пети път майстори-кулинари вариха градинарска чорба в Златарица

17 групи от различни населени места участваха в празника

За пети път майстори-кулинари вариха градинарска чорба в Златарица
Снимка: Булфото

За пета поредна година в Златарица се проведе празника на градинарската чорба. Повече от 80 майстори-готвачи от 17 групи от Златарица, Миндя, Козаревец, Родина, Равново, Мерданя, Горско ново село и от побратименият румънски град Гаужани вариха в свои казани вкусни манджи.

Градинарството е традиционен поминък за Златарица и целта на отбелязването на празника е да запази традицията в района. За отличилите се в майсторлъка по приготвянето на градинарска чорба организаторите бяха предвидили парични награди. Освен за вкусови качества на кулинарните творения, групите бяха оценявани и по естетика на подредените кътове.

По думите на кмета на Златарица Пенчо Чанев Празникът на градинарската чорба става част от европейски проект за развитие на туристическата инфраструктура в общината. Със средства, осигурени по Програма за развитие на селските райони, в местността "Черничките", където по традиция празнуват местните градинари-гурбетчии, сред 300-годишни черничеви дървета ще бъде оформен градски парк със сцена и павилиони, пейки, чешми и детска площадка.
 .
В проекта на стойност около 340 000 лева е включено изграждането на мини-етнографски комплекс в центъра на града. В него ще бъдат представени традиционни за района занаяти като златарство, вретенарство, кошничарство и тъкачество. Предвижда се и изграждането на съвременна аудио-визуална техника в зоната за отдих и развлечения, която ще дава възможност събитията от сцената да се гледат на голяма видеостена.

Предстои и изграждането на електронна система за резервации в местните хотели и къщи за гости.






Източник: БТА
Докладвай за нередност в статията
Добави коментар