Вход | Регистрация

Лъвът Любчо е новото попълнение на зоопарка в Кнежа

Голямата котка пристига от Разград, където е била, за да се размножи

Лъвът Любчо е новото попълнение на зоопарка в Кнежа
Снимка: sxc.hu

Лъвът Любчо е новият обитател на зоопарк "Гергана" в Кнежа. Той е собственост на зоологическата градина в Стара Загора, но идва в Кнежа от Разград, където е бил за "размножителен заем". Зад този професионален термин се крие практиката на даване на мъжки животни в различни зоологически градини, за да създават поколение с тамошни женски.

Любчо свършил работата си отлично и обогатил колекцията на разградския зоопарк с две лъвчета. Сега обаче се наложило спешно да му бъде намерен нов дом, защото напоследък започнал да се държи агресивно с децата си, което е и нормалното поведение на лъвовете в природата. Първоначално било подготвяно връщането му в Стара Загора, но екипът на зоопарка в Кнежа се договорил с колегите си да вземе Любчо.

Управителят на "Гергана" Трифон Иванов обясни, че той и останалите служители отдавна си мечтаят да се сдобият с лъв и затова сега са приготвили за новия си обитател клетка с големина повече от 100 кв. м, за да се чувства комфортно. Колекцията на зоопарка става все по-богата и интересна - посетителите му могат да видят щрауси, маймунка, диви прасета и декоративни минипрасенца.

Договорката със зоопарка в Стара Загора е на бартерен принцип. Като благодарност за Любчо от Кнежа ще изпратят в Града на липите двойка щрауси. По желание на Максим Дойчинов, който е поел ангажимент да осигури финансите, необходими за отглеждането на лъва, той ще бъде прекръстен и новото му име ще е Айбар.

Срещу тази промяна едрата котка ще получава храна по всички стандарти - големи количества пилешко месо, кайма и месо от бракувани селскостопански животни (коне и магарета). От зоопарка в Кнежа са си поставили амбициозната цел освен прехраната да осигурят на лъва и половинка, като за целта са започнали да проучват различни варианти. Екипът на "Гергана" се надява да успее и в това начинание и да си осигури свое собствено поколение от малки лъвчета.

_______________________________________________________

Следи ни и във Фейсбук на: http://www.facebook.com/Sever.bg



Докладвай за нередност в статията
Добави коментар