Вход | Регистрация

Конфликтът в Украйна: Нови убийства

Конфликтът в Украйна: Нови убийства
ИТАР-ТАСС

Украински войски са установили контрол с пет бронирани коли над пропускателен пункт северно от Славянск, предаде БНР. Според подадената информация проруските народни опълченци са се отказали от позицията, а при приближаването на военния екип са направили димна завеса от горящи гуми. Пунктът се намира близо до село Хрестище. Не са чути изстрели.

В специалната операция, започнала в Славянск в покрайнините на града, освен бойна техника, са забелязани съпровождащи я щурмови хеликоптери. Съдейки по всичко, в града е започнала пълномащабна военна операция.

По последни данни, са убити петима опълченци, а един полицай е бил ранен, съобщи Министерството на вътрешните работи на Украйна.

Избраният от въстаналия народ на Славянск Вячеслав Пономарьов апелира към съгражданите си да не излизат на улицата, съобщи ИТАР-ТАСС.

Службата за сигурност на Украйна нарече ситуацията в Славянск "неконтролируема", информира "Гласът на Русия. Според ръководителят на пресцентъра на Службата за сигурност на Украйна Марина Остапенко това, което се случва там, ще тежи на съвестта на тези, които тероризират местното население.

Тя подчерта, че военната операция в югоизточната част на Украйна продължава и добави: "Ние не искаме да пострада мирното население граждани".

От своя страна руският президент Владимир Путин заяви, че започвайки военната операция в югоизточната част на Украйна, киевските власти са започнали наказателна операция срещу собствения си народ. Реакцията му на случващото се в Източна Украйна дойде по време на пленарно заседание на първия Медиен форум на независимите регионални и местни медии в Санкт Петербург.

ООсвен това, тези действия на киевските власти ще имат последици за двустранните отношения между Москва и Киев, добави Путин.

В отговор на случващото се в югоизточна Украйна и министърът на външните работи на Русия Сергей Лавров за пръв път открито заяви, че Москва ще разглежда нападенията срещу руски граждани, като нападение срещу Русия.

"Ако бъдем подложени на нападение, ще отговорим на него” – каза Сергей Лавров в интервю за руския англоезичен телевизионен канал Russia Today .

Външният министър даде интервю на английски и то всъщност стана първото пряко обръщение към обществеността на Европейския съюз и САЩ през главата на американската администрация и европейските правителства.

Интервюто показва, че Москва повече няма да се мири с колосалната лъжа, изопачаването на политиката на Русия, провокациите на киевските власти и интригите на администрацията на Барак Обама край своите граници.

Никога по-рано Сергей Лавров не беше говорил за събитията в Украйна толкова твърдо и решително.

Той не скри, че търпението на Москва свърши, когато стана окончателно ясно, че "киевският протекторат” изцяло се ръководи от Вашингтон:

По време на посещението на вицепрезидента на САЩ Джо Байдън в Киев на 21-22 април киевските власти обявиха подновяване на контратерористичната операция. Решението за началото на тази операция беше прието в Киев след посещението на директора на ЦРУ Джон Бренън на 13 април. И затова нямам причини да не вярвам, че САЩ ръководят това шоу.", уточни позицията си Лавров

Той отхвърли като лъжливи обвиненията по адрес на Русия за уж нейната причастност към вълненията в източна Украйна и подготовката от Москва на агресия против Киев:

Руските войски се намират на руска територия. Русия задоволи молбата за провеждане на инспекции в рамките на т.н. Виенски документ от 2011 година и договора за отвореното небе: инспекторите посетиха районите на разполагането на войските, участващи в ученията, и осъществиха наблюдателни полети над тези райони. Никой от тях – нито американците, нито украинците, нито европейците – не откриха доказателства за участието на Русия в заплашваща Украйна военна дейност."

Сергей Лавров изтъкна, че Украйна е само една от проявите на нежеланието на Америка да прави отстъпки в геополитическата битка. И би било добре САЩ да се научат да мислят не само за своите геополитически интереси, но и за правата на обикновените хора.

<< Sever.bg във Facebook >>



Докладвай за нередност в статията
Добави коментар