Вход | Регистрация

Пенсионери от страната се събраха на събор в Дряново

Национален пенсионерски събор "От дума на дума, от песен на песен" се проведе за дванадесети път в град Дряново като в него взеха участие над 20 колектива.

Начало на събора, организиран от Общината и Културния клуб на пенсионера в града даде общинският секретар Румяна Дъчева, а първи за публиката пяха жените от Дамска вокална група "Стринавско ехо” при НЧ "Развитие - 1869” с художествен ръководител Марийка Тумбалова.

За първи път "От дума на дума, от песен на песен” се проведе в града, а не на сцената до Дряновския манастир. За всички участници това бе възможност да съчетаят празника с разходка до църквата "Свети Никола" - паметник на културата, строена в средата на XIX-ти век.

Хората от третата възраст се запознаха с моста над река Дряновска, с Икономовата къща, в която е изложена постоянна експозиция от над 150 икони от дряновския край, с Лафчиевата къща, известна като "къщата без пироните”, построена през далечната 1840 година от дряновския строител майстор Колю Гайдаржията. В Исторически музей Дряново участниците в събора бяха запознати с главна експозиция, която показва всичко за живота и творчеството на най-известния и почитан дряновец от Възраждането до наши дни – Колю Фичето.

<<Sever.bg във Facebook>>



Източник: Dariknews.bg
Докладвай за нередност в статията
Добави коментар