Вход | Регистрация

"Американска военна история" представиха във Велико Търново

От войната за Независимост, до... Персийския залив

"Американска военна история" представиха във Велико Търново
Снимка: Sever.bg

"Американска военна история" в два тома бе представена снощи в изложбени зали "Рафаел Михайлов". На събитието присъстваха и говориха за книгата подполковник Робърт Матърс - сухопътен аташе на САЩ в България, д-р Силвия Александрова - преподавател по американска история във Великотърновския университет и Пламен Димитров - редактор на изданието.

В първия том на военното проиведение са представени войната за независимост срещу Великобритания от 1812 г., Мексиканската война, Индианските войни и Испанско- американската война от края на XIX и началото на XX век, която превръща САЩ във военна сила от световен мащаб.

Във втория том са отразени събития, в които участват американците и техните въоръжени сили в по-мащабния и глобализиран свят на ХХ век - Първата и Втората Световни войни, Студената война, въвличането в ограничени конфликти като Корейската война, частични военни интервенции в Ливан и Доминиканската република.

Успехите на американците са акцентирани в главата за Виетнамската война. Но освен тях, е обърнато внимание и на провалите, на базата на които е последвало усъвършенстване на американската военна организация и операции. Историята завършва с войната в Персийския залив от 1991 г., в много отношения обобщаваща американския военен път през годините.

На представянето на изданието присъстваха офицери и курсанти от Националния Военен университет.



Докладвай за нередност в статията
Добави коментар