Вход | Регистрация

"Звездната тройка" на Русе с мемориал в центъра

Тримата оперни певци - Пенка Маринова, Николай Здравков и Кирил Кръстев, получават заслужено признание

"Звездната тройка" на Русе с мемориал в центъра
Снимка: Община Русе

"Звездната тройка" на Русенската опера - Пенка Маринова, Николай Здравков и Кирил Кръстев, ще бъдат увековечени в мемориал. Той ще бъде открит днес от 14 ч. между сградатъа на Операта и катедралния храм "Св. Троица".

Паметникът е дело на Георги Радулов и арх. Венелина Бучуковска. По време на тържественото откриване ще звучи запис на певческо изпълнение от тримата знаменити русенски оперни певци.

Пенка Маринова е родена 1929 г. и е първата певческа прима на Русе. Тя пее на сцената на Русенската опера още от самото й създаване през 1949 г., без да има съответното образование. Заради таланта си бързо се издига до първо лирично сопрано в състава на Операта.

Николай Здравков (1923-1990) започва работа в Русе като стажант-солист през 1953 г. Тогава печели и лауреатско звание и златен медал от младежкия фестивал в Букурещ, а през 1954 - втора награда на конкурса "Ема Дестинова - Карел Буриан” в Прага. Следват още международни отличия, с които певецът се утвърждава като част от певците на Русе.

Кирил Кръстев е роден 1921 г. в Петрич, но 30 години от живота си посвещава на Русенската опера. Той е сред най-добрите български баритони.

И тримата "звездни" певци на Русенската опера са родени извън големия дунавски град, но годините, през които се изявяват на неговата сцена, са им отредили място в историята като най-добри русенски певци.

__________________

Следи ни и във Фейсбук на: http://www.facebook.com/Sever.bg



Докладвай за нередност в статията
Добави коментар