Вход | Регистрация

1330 години България - в картини и скулптури

Експозицията остава в ХГ "Борис Денев" до 22 март - празника на Велико Търново

1330 години България - в картини и скулптури
Снимка: Север.бг

13 живописни платна, 17 графики и 6 скулптури на утвърдени автори са подредени в постоянна експозиция във великотърновската ХГ "Борис Денев".

Експозицията с мащабните творби е посветена на 1330 години от основаването на българската държава, но голяма част от изложените картини отразяват периода от Второто българско царство.

"Творбите на авторите зареждат с витална сила и ни карат да се чувстваме горди, че сме българи", каза директорът на галерията Николай Сираков при откриването на изложбата.

Историческите събития от 681 г. и след това са интерпретирани от поколения велики творци.

Сред картините, от фонда на галерията, са представени платната "Въстанието на Асеневци" на Александър Поплилов, "Откак се е зора зазорила" на Никола Мирчев, "Патриарх Евтимий" на Васил Стоилов.

"В онези времена, в които повечето от съвременните европейски държави още не са били създадени, един огромен народ, управляван от един владетел - хан Аспарух, е имал 120-хилядна конна армия, което е било възможно само при население над 1 млн. души", цитира Манасиевите хроники Николай Сираков.

С цветни нюанси, графики и скулптурни форми автори като Григор Спиридонов, Благой Иванов, Дончо Вълчев, Вълчан Петров, Румен Скорчев, Христо Нейков, Борислав Стоев и още известни имена са запечатили в творбите си културния разцвет и духовния живот на България в години на възход и национално самоутвърждаване.

Изложбата е отворена за посещение от вторник до събота от 10:00 до 18:00 часа, като в четвъртък посещението е безплатно. Експозицията ще остане подредена до 22 март, когато е празникът на старата столица.

 __________________________________________________________________________


Следи ни и във Фейсбук на: http://www.facebook.com/Sever.bg



Докладвай за нередност в статията
Добави коментар