Вход | Регистрация

24 майстори от "Седянка" в обща изложба

24 майстори на народни занаяти от Национално сдружение работилница "Седянка" подредиха изложба в Градската художествена галерия "Недялко Каранешев” в Горна Оряховица. Тя бе открита с изпълнения на група за изворен фолклор от с. Писарево. А гост на откриването бе заме.-кметът Йорданка Кушева.

Участниците в изложбата бяха представени от председателя на сдружението д-р Любка Любенова. 11 от тях показват за първи път свои творби. Те бяха удостоени и с грамота от Националното сдружение. Петима от дебютантите са дантелиери, а шестима се занимават с плъсти. Трима от участниците в изложбата са мъже. Иван Маринов е от Горна Оряховица и в изложбата се представя с гоблени.

Петър Георгиев от Писарево показва плетене на фуркет, а Светослав Петров от Елена се представя с дантела "кене”. И двамата са събирачи на народни носии. Част от техните експонати също са показани в изложбата. Тя включва експонати на майстори от Горна Оряховица, Велико Търново, Писарево, Варна, Бургас, Самоков, Елена.

Гостите на изложбата могат да видят калоферска дантела, везба, плъст, плетене с шума, дантела "кене”, дантела "фриволите”, плетене на маниста-родопска техника за правене на бижута. По време на откриването, една от майсторките бе изненадана с торта и изпълнение на Петър Георгиев, по повод рождения си ден.

Изложбата на "Седянка" ще остане подредена в Градската художествена галерия две седмици.

<< Sever.bg във Facebook >>



Източник: Община Горна Оряховица
Докладвай за нередност в статията
Добави коментар