Вход | Регистрация

Австрийски музикални седмици на гости в старата столица

Австрийски музикални седмици на гости в старата столица
Снимка: sxc.hu

XVII Австрийски музикални седмици ще се проведат от 4 до 19 април. Музикалното събитие е под патронажа на вицепрезидента Маргарита Попова и е израз на тесните културни връзки между България и Австрия в областта на културата. 

В праграмата са включени 22 концерта в градовете София, Пловдив, Варна, Русе, Велико Търново, Стара Загора, Бургас, Шумен, Добрич и Габрово.

Откриването на Седмиците е на 4 април със Софийска филхармония (зала България, 19:00 ч.). Диригент ще е Мартин Пантелеев, солист е австрийският цигулар Антон Сороков. В програмата на концерта са включени произведения от Х. Гатермайер, Макс Брух и обработката на А. Шьонберг на клавирния квартет на Брамс № 1 за голям оркестър.

За участие във фестивала у нас от Австрия идват над двайсет изключителни музиканти, сред които са солистите на Виенските филхармоници Роберт Бауерщатер, Матиас Шорн и доайенът на виенската Щатсопер и Виенските филхармоници, Петер Шмидл, както и известният цигулар и преподавател в Залцбургския университет Моцартеум, Мартин Мумелтер.

В рамките на Австрийските музикални седмици намери място и първият по рода си проект за съвместна работа между австрийски и български творци, които ще музицират заедно претворявайки графичните партитури на съвременни австрийски и американски композитори, сред които е и роденият в Бургас творец Анестис Логотетис. Художествен ръководител на проекта е Реналд Депе, преподавател в Университетите за музика на Виена и Линц и консултант на Австрийските музикални седмици в България.

Своите умения ще покажат и младите български музиканти от камерен ансамбъл "Силуети", създаден от изтъкнатия български виолончелист проф. Венцислав Николов. Джаз-вечерите с ансамбъл "Nee" от "Джаз-работилницата" на Виена ще се зарадват почитателите на този жанр. Такъв джаз концерт ще има във Велико Търново на 6 април. Още един концерт е предвиден за 17 април с участието на солистката Ула Пилц, а диригент ще бъде Атанас Варадинов. В програмата са включени произведения на Моцарт, Шьонберг, Щраус и Вебер.

Сред българските партньори по традиция са Софийска филхармония, НМА "Проф. Панчо Владигеров", Общините Пловдив, Стара Загора, Русе, Бургас, Варна, Велико Търново, Шумен и Габрово, оркестрите на Държавна опера Стара Загора и Бургас, Оперно-филхармоничните дружества в Русе, Варна и Пловдив и МДТ "Константин Кисимов" - Велико Търново.

Присъединете се към Sever.bg във Facebook, за да следите и там всичко, което публикуваме



Източник: дарик
Докладвай за нередност в статията
Добави коментар