Вход | Регистрация

Археолози ще проучват край селата Телиш и Садовец

Анонимен дарител е финансирал разкопките

Археолози ще проучват край селата Телиш и Садовец
Снимка: Булфото

Анонимен човек е финансирал с 5 000 лева археологически разкопки край селата Телиш и Садовец. През това лято археолозите ще проучат праисторически жилища и некропол по тези места, като работата им ще бъде дофинансирана от бюджета на РИМ Плевен, съобщава директорът на музея Стефка Григорова.

В Телиш ще се проучват две жилища от праисторическо селище от Петото хилядолетие преди Христа. Изградени са от глинобитна техника и ще бъдат разкопани изцяло, информират археолозите.  Ще бъде изследван и частично разкопаният некропол, в който до момента са намерени 11 гроба. Към момента специалистите го свързват с първата поява на траките по нашите земи, но тепърва ще се уточнва точно от кой период е.

Обектът в Садовец е интересен с дебелината на културните пластове, които отразяват етапите на развитие и тепърва ще бъдат уточнявани периодите. Ще бъдат проучени и жилища от медно-каменната и ранната бронзова епоха. В района вече има открити уникални за България находки и могат да се видят в една от експозициите на музея в Плевен.

Археологическите разкопки започват на 1 юли и се очаква да приключат през септември. Ръководител на екипа, извършващ разкопките, е археологът Венцислав Гергов. С него ще работи и Мартин Дяков, който е уредник в отдел "Археология" на РИМ Плевен, художник-реставратор и няколко общи работници.



Източник: дарик
Докладвай за нередност в статията
Добави коментар