Вход | Регистрация

В Тервел показват изложба с находките от археологическото лято в общината

В Тервел показват изложба с находките от археологическото лято в общината

Общинският музей в Тервел откри изложба - ретроспекция на археологическото лято в общината. След прекъсване от 30 години, когато е проучена средновековната крепост Скала край село Кладенци, това лято Община Тервел, в партньорство с Регионалния исторически музей в Добрич и под ръководството на проф. Казимир Попконстантинов от Великотърновския университет, започна археологически проучвания на крепостта Палматис (или Палмате) край село Оногур. Първият сезон бе изключително благоприятен - бяха разкрити напълно синтрона и олтарното пространство. Изобилие от фрагменти - от мраморни колони, капители, олтарна маса, множество глинени и каменни градежни елементи бяха открити, а част от тях, обработени от античните майстори мраморни филиграни бяха измити и съхранени в тервелския музей.

Посетителите имат възможност да разгледат най-характерните находки от архитектурните елементи на олтарното пространство, както и богат снимков материал. Изложени за първи път пред публика са монети и метални елементи.

1827031

Откриването бе в присъствието на зам.-кмета на Община Тервел Дияна Илиева. Църковният хор изпълни тропар на Рождество Христово. Лектор на събитието бе проф. Казимир Попконстантинов. Гости бяха партньорите от РИМ Добрич - Костадин Костадинов и Добри Добрев. Бе направена презентация със снимки от дрон, материал от изследване с георадар, което показва очертанията на зидовете късноантичната базилика и графични и фотоси от сходна базилика, разкрита и реставрирана в съседна Гърция.
По време на откриването на изложбата бе връчена благодарствена грамота на Кадир Рамисов от село Оногур - човекът, чийто дом се намира непосредствено до крепостта и който, след като през годините е намирал множество монети и метални предмети (40 на брой) ги предаде по своя воля на Община Тервел, за да станат част от музейната сбирка на общината.
Община Тервел изказва благодарност на Джемалдин Ниязи - кмет на село Балик и на Николай Атанасов - кметски наместник в село Оногур. Джемалдин Ниязи бе основен координатор за общината по време на разкопките, а Николай Атанасов се грижи за консервирания за зимния период обект.

Източник:dariknews.bg



Докладвай за нередност в статията
Добави коментар