Вход | Регистрация

Ваклуш Толев гостува в Русенската библиотека

Ваклуш Толев гостува в Русенската библиотека
Снимка: Север.бг

Богословът Ваклуш Толев представи новата си книга - монография "Духовните дарове на България" пред публика в Русенската библиотека вчера. Срещата започна с мултимедийна презентация, която проследи основните концепции на автора, заложени в книгите. И продължи с разговор с автора.

В словото си Ваклуш Толев защити своите творчески и философски търсения, след което отговори на въпроси. "Духовните дарове на България" е хроника на духовния лик на страната ни. Основната идея е, че историята не е наниз от факти, а провиденция на духа.  "Бъдете деца на събудената отговорност", пожела в края на срещата авторът на публиката.

В края й, екипът на Русенската библиотека получи дарение от 5 комплекта от поредицата "Духовните дарове на България” на Ваклуш Толев. Те бяха връчени на директора Теодора Евтимова от представители на сдружение "Общество Път на Мъдростта”, съорганизатори на събитието.

Ваклуш Толев е роден през 1923 г. Завършва Духовната академия. Работи  като библиотекар в Пловдивската митрополия. През 1991 година чете лекции по История на религиите в Пловдивския и Софийския университет. От 1993 г. неговите лекции излизат в списание "Нур", което съдържа програмни теми и посланията на Учението "Път на Мъдростта”.

Автор е и на Алманах "Послания на Планетния Логос", както и на труда "Седемте Лъча на еволюцията". Негова е идеята за изграждане на Пантеон на 13-те безсмъртни българи, сред които и Баба Тонка Обретенова. По идея на Ваклуш Толев е създадено Сдружение "Общество Път на Мъдростта", което работи за разгръщане на духовния потенциал на нацията и на водещите принципи в духовно-културната еволюция на човечеството.

Доц д-р Кирил Коликов, главен редактор на сп. "Нур" и на книгите на  Ваклуш Толев, каза при представянето на монографията: "Тези книги не могат да се прочетат, защото нямат край. Те трябва да се четат и премислят". Присъстващите, някои от които от Шумен и  Пловдив, се запознаха с идеите на автора, който е озаглавил първата част "Религията по българските земи”, а втората - "Историзмът в българските земи”.

<< Sever.bg във Facebook >>



Докладвай за нередност в статията
Добави коментар