Вход | Регистрация

Велико Търново – домакин на среща за поклоннически туризъм

Градоначалници ще се съберат на среща за подготовката на провеждането му през 2013 г.

Велико Търново – домакин на среща за поклоннически туризъм
Снимка: Булфото

Велико Търново ще бъде домакин на кметовете на общини, през които ще премине поклонническото пътуване по стъпките на мощите на Свети Иван Рилски "Светият път”, съобщиха от пресцентъра на общината.

За да се осъществи това значимо и мащабно начинание, което се прави за първи път в България, кметът на Общината Даниел Панов  покани за среща всички свои колеги на работна среща, за да уточнят организацията, подготовката и стартирането на това уникално събитие на 1 юли 2013 г.

 

На 19 октомври, денят,  в който Българската православна църква почита паметта и делото на Небесния покровител и закрилник на българския народ Свети Иван Рилски,  Велико Търново отново ще се превърне в столица на българската духовност.

 

В 11,00 ч. в Катедрален храм "Рождество на Пресвета Богородица” кметът на Община Велико Търново и кметовете на общини, през които ще премине поклонническото пътуване по стъпките на мощите на Свети Иван Рилски "Светият път”, ще се поклонят пред частица от мощите на най-почитания български светец.

В 11,30 ч. в зала 302 в Общината ще се проведе работна среща във връзка с организацията на първото българско поклонническо пътуване

В 13,00ч. в зала 302 участниците в работната среща ще дадат пресконференция, на която ще оповестят началото на съвместните дейности по организацията на събитието

В 13,30 ч. в Църквата "Св.40 мъченици” ще се състои поклонението пред паметта на Цар Калоян. Регионален исторически музей-Велико Търново ще покаже специална експозиция за отбелязване на събитието. В рамките само на няколко часа посетителите ще могат да видят Калояновия пръстен, златни пръстени, златни обеци и накити, както и съдове с монограм, оръжия - символ на средновековната българска войнска слава, както и възстановката на главата на цар Калоян.



Докладвай за нередност в статията
Добави коментар