Вход | Регистрация

Връчиха литературната награда „Стоян Михайловски“

Носителят й, поетът Стефан Цанев, бе удостоен с с нея на церемония в Елена

Връчиха литературната награда „Стоян Михайловски“ Кметът на Елена Дилян Млъзев (вляво) и поетът Стефан Цанев (вдясно) с литературната награда "Стоян Михайловски"
Община Елена

Писателят, поетът, драматургът и публицист Стефан Цанев бе удостоен с литературната награда "Почетен знак "Стоян Михайловски” за философско-морализаторска и религиозна поезия и проза” за 2014 г.

Отличието му бе връчено на тържествено честване по повод 158 години от рождението на големия български писател и общественик Стоян Михайловски в Елена. Наградата на Стефан Цанев бе поднесена лично от кмета на общината инж. Дилян Млъзев. Решението на Общински съвет Елена за удостояването на Стефан Цанев с литературната награда "Почетен знак "Стоян Михайловски” прочете председателят Валентин Гуцов.

Венeц и цветя в памет на Стоян Михайловски бяха поднесени на паметника на бележития еленчанин в центъра на града.

В поетична композиция Петя, Доника, Мартин и театрална студия "Животвор” представиха басни и произведения от Стоян Михайловски. Паралел между Стоян Михайловски и Стефан Цанев направи Парашкева Билянова, преподавател по български език и литература.

На тържеството големият Стефан Цанев бе придружен от своята съпруга, актрисата, изиграла емблематични роли в киното и театъра Доротея Тончева.

Стефан Цанев е носител на наградата за поезия "Пеньо Пенев”, на националната награда за детска литература "Петко Рачов Славейков”, на националната награда за литература "Иван Вазов”. Негови стихове са превеждани на всички европейски езици, дори на китайски, монголски, арабски и иврит, а пиесите му "Последната нощ на Сократ”, "Другата смърт на Жанна д’ Арк” са играни в повече от 30 европейски и световни сцени.

Носител е на многобройни награди за поезия, драматургия и детска литература. Носител е на орден "Стара планина” – 1-ва степен за цялостен принос към българската култура (2006).

Пръв носител на наградата "Почетен знак "Стоян Михайловски” е проф. д-р Иван Славов през 2001 г. През 2002 г. почетният знак е връчен на редакцията на в. "Стършел", а през 2003 г. е удостоен писателя Георги Данаилов.

Събитието, което събра много граждани в голямата зала на община Елена, е в подкрепа на кандидатурата на Велико Търново за Европейска столица на културата 2019 г.

<< Sever.bg във Facebook >>



Докладвай за нередност в статията
Добави коментар