Вход | Регистрация

Възстановка за 1100-та годишнина от битката при река Ахелой

Възстановка за 1100-та годишнина от битката при река Ахелой

С възстановка във Велики Преслав ще бъде отбелязана 1100-та годишнина от битката при река Ахелой и II Национален събор на НД "Традиция".

Съборът ще се проведе на 12 август като от 10.00 ч. в м. Борова гора, НИАР "Велики Преслав” са организирани военно-полеви лагери от времето на Римската империя до наши дни. Там ще има и Център за работа с деца, а заедно с това ще се представи и подготовка на българската войска за битка 

В 11.30ч. е началото на военно-историческа възстановка  "Със смъртта на храбрите”.

На другия ден от 11.00 ч. при местността "Яза” на околовръстния път ще бъде проведено освещаване на българските бойни знамена. 

Пресъздаването на епичната битка при р. Ахелой ще бъде с участието на регионални клубове "Традиция” от цялата страна.

Организатори са Община Велики Преслав, Археологически музей "Велики Преслав", Национално дружество "Традиция" и НЧ "Развитие 1874".

Битката при Ахело̀й се е състояла на 20 август 917 г. край р. Ахелой, между българските войски, водени от цар Симеон I Велики, и войските на Византия, водени от магистър Лъв Фока, доместик на схолите и главнокомандващ сухопътните сили на империята. България печели решителна победа. Това сражение е сред най-грандиозните битки за цялото европейско Средновековие. Според арабският хронист ал-Масуди в него вземат участие общо 122 000 души.

 източник: dariknews.bg 



Докладвай за нередност в статията
Добави коментар