Вход | Регистрация

Габровски деца пускат Манифест в Босфора

Поводът е Международния ден за защита на детето

Габровски деца пускат Манифест в Босфора
Областна администрация - Габрово

Манифест, провъзгласяващ вярата на децата на Габрово в усилията на властите в България, Европа и целия свят да осигурят достъп и качество на образованието, културата и информацията като съществен фактор за укрепване на мира в духовното благо на хората, плува във водите на Босфора, съобщават от областната администрация в Габрово.

 Той е пуснат от децата и младежите на фолклорен ансамбъл "Габровче" при участието им в 23 фестивала "Кочаели"-Турция , посветен на Международния ден за защита на детето, който там се чества на 23 април от 1929 г. насам.

"Ние - децата и младите хора на Габрово се обръщаме към ръководните органи на национално и местно ниво да подкрепят и активно да работят за развитието на образованието и културата", се казва в него.

По време на фестивала първата дама на Турция, заедно с деца от 41 държави е посадила дърво с пръст, донесена от тях.

Открит е и първият музей на играчките в Измит. В първото изложение на музея са показани традиционни играчки от страните-участнички. Габровската група е занесла Кукла - сънчо, "Не се сърди човече" и една много стара традиционна играчка за нас, която се нарича карачка.



Областна администрация - Габрово
Докладвай за нередност в статията
Добави коментар