Вход | Регистрация

Галерията в Севлиево стана на 3 години

В реконструкцията на сградата са вложени 2 млн. лева собствени средства

Галерията в Севлиево стана на 3 години
ГХГ "Асен и Илия Пейкови"-Севлиево

Днес се навършват три години от откриването на Градската художествена галерия "Асен и Илия Пейкови" в Севлиево. За три-годишното й функциониране в нея са реализирани седемдесет и три изложби, двадесет и четири концерта, представяния на книги, спектакли, ревюта.

Сред изложбите са юбилейните експозиции на Асен Пейков, Илия Пейков, Дечко Узунов, Пенчо Кулеков, Йордан Коралов. Наред с тези утвърдени имена като творци се нареждат и малките художници на Севлиево.

За трите години на съществуването си основният фонд на галерията се е обогатил с повече от двеста културни ценности (картини , скулптури, пластики) между които творби на Христо Илев, Любен Денев, Веселин Мичев, Илия Пейков и творби на много други автори от страната.

Галерията е първият новооткрит художествен музей в годините на "прехода"в България. Сградата е построена от австрийски архитект през 1878 г. за жилище на севлиевския търговец Илия Денчев. След смъртта му, по негова воля, от 1951 до 1977 г. тя се използва от градския съд. 

По време на земетресението във Вранча през 1977 г. сградата понася сериозни разрушения и това дълго време я прави необитаема. През 1985 г. е взето решение да бъде реставрирана, но през 1987 г. фасадата се срутва и това налага пълното й събаряне. Реставрацията и реконструкцията продължават повече от 20 години.

С откриването на галерията на 27 юни 2009 г. е реализирана мечтата на няколко поколения севлиевци.  В изграждането й са вложени 2 млн. лв. собствени средства.

 

 



ГХГ"Асен и Илия Пейкови" - Севлиево
Докладвай за нередност в статията
Добави коментар