Вход | Регистрация

Две внучки и две картини на уникален художник

Наследничките на Недялко Каранешев дариха негови творби на горнооряховската Художествена галерия, носеща неговото име, рисувани през 1913 г.

Уникално дарение получи горнооряховската Художествената галерия.

Картини рисувани от Недялко Каранешев, а културната институция носи именно неговото име. Решението за благородния жест бе за неговите внучки Савка Кисьова и Мариана Крьогер. Наследничките на човека, който е създал първата художествена сбирка в Горна Оряховица, сами са потърсили връзка с Галерията и поискали среща с уредничката Елеонора Маркова. Освен дарените картини, двете дами разказаха спомени за художника, показаха семейни снимки и неизвестен досега негов портрет.

Предоставените творби на Недялко Каранешев са рисувани през 1913 г. и вероятно са част от по-голям цикъл, посветен на разрушенията от голямото земетресение, разтресло региона на 1 юни същата година. По това време семейството на художника живее в Горна Оряховица. Тук, на Сър пазар, баща му Константин Каранешев имал хан. Старият Каранешев бил опълченец и участвал в боевете на Шипка. Синът му също посветил живота си на отечеството, обучавайки децата на изкуство и история.

"Родът ни е свързан с голяма любов. Колкото и да сме пръснати навсякъде по света, поддържаме връзка и се подкрепяме. Тази любов ни е предадена от баба и дядо, които бяха истински стожери на семейството. Освен художник, дядо ни беше встрастен в историята и археологията. Всеки ден ходеше на разкопките на Царевец, рисуваше, разговаряше с децата и им разказваше за миналото. Всеки ден имахме гости, а после много от тези ученици му пишеха и той ни четеше писмата. Дядо обичаше да казва, че може да е на 88, но душата му е на 22. Беше жизнен и пъргав до последно и затова за нас беше голям удар, когато внезапно почина. Много трудно преодоляхме загубата му, защото той наистина беше страхотен човек. Никога не е критикувал и не е казал лоша дума за някого. Винаги беше благ и обичаше истински хората”, разказаха наследничките на Недялко Каранешев.

Савка Кисьова и Мариана Крьогер са дъщери на най-големия син на Недялко Каранешев – Константин. Днес живеят в Габрово, но са израснали покрай дядо си във Велико Търново. Целият род е изкушен от изкуството и във всяко поколение има поне по един-двама негови представители, които се занимават с творчество. Савка Кисьова също рисува, а големият й син Димитър учил рисуване от дядо си още като бил на 4 години. По-късно той избира да стане архитект, но любовта към изкуството се предава на следващото поколение Каранешеви. 

1536863

 

1536862

 

1536865

 

<< Sever.bg във Facebook >>



Докладвай за нередност в статията
Добави коментар