Вход | Регистрация

Изложба и писане на яйца представят в "Сарафкината къща"

Гостуващата експозиция е на Историческия музей във Велинград и е резултат от дългогодишни проучвания на великденските традиции в няколко европейски страни

Изложба и писане на яйца представят в "Сарафкината къща"
Снимка: Север.бг

От днес до 5 май в Музей "Сарафкината къща" гостува изложбата "Пътят на писаните яйца" на Историческия музей във Велинград. По повод предстоящите великденски празници организаторите от РИМ - Велико Търново бяха поканили студенти от Богословския факултет на ВТУ "Св. св. Кирил и Методий", ученици и деца от специализиран кръжок да се запознаят с историята на старото художествено изписване на яйца и сами да опитат да го направят.

"Вратите на изложбата са отворени за всички, но най-вече за тези, които искат да открият и да почувстват хармонията в себе си и да видят какво могат да правят те самите, защото магията на Великден не са само трите дни празници, а многото дни очакване. Гостите ни ще могат да видят и презентация за пътя на писаните яйца", каза Галя Чохаджиева, главен уредник на отдел "Етнография" на РИМ - Велико Търново.

Музеят във Велинград е гостувал в болярския град няколко пъти с "работилници", но за първи път представя изложба за писани яйца. Тя не е "изначална" а се е случила през годините.

Първото представяне е на Чепинските великденски яйца, което е добре запазена 200-годишна традиция в Каменица и Ракитово и се предава от баба на внуче, от майка на дъщеря. 

Последвалото пътуване в Европа, за да "открием себе си в сравнение с другите страни там", показва, че българите не сме единствените, които пишем яйца.

През годините това изкуство е определяно от много хора като католическо, но проучването, което са направили велинградските специалисти от Украйна до Германия, е представено в настоящата изложба като доказателство, че яйца пишат и православни, и католици. Според специалистите навсякъде, където са живели компактни групи от славяни, това изкуство е съществувало. Причината - славяните са били пчелари и медари, и това изкуство няма как да се появи, ако не е имало истински восък - то не става с парафин.

"Идеята за реализиране на кореспонденцията с много музеи в Централна и Източна Европа и посещението на място, бяха с цел да се проучат традициите на писаните яйца по тези места. Любопитното за нас бе да видим "на терен" как се случват нещата там и в продължение на няколко години - от 2007 - 2010 г. екипът ни обходи територията на Хърватска, Унгария, Словения, Полша, Чехия, Сърбия, Румъния и Украйна, където се практикува тази прекрасна техника за украса на великденските яйца с писалка и восък", разказа кураторът на изложбата Георги Куманов. 

Съвременното наименование на уникалната техниката за писане на яйца със специална писалка и разтопен восък се нарича "батик".  В изписването на всяко яйце майсторките влагат цялото си сърце и душа. Ученици и студенти имаха възможността сами да нарисуват яйце, под вещото ръководство на майсторката доц. Светла Ракшиева - уредник в Института по етнология и фолклористика при БАН, която ги запозна не само с техниката на изпълнение, но и с посланието на изписаните символи.

"Инициативата за подобна изложба е похвална и полезна, защото показва една културна традиция която, предполагам, протича от ранните християнски векове. Яйцето е символ на Възкресението и различните рисунки и орнаменти са белег на всеки един народ и култура, защото всеки по различен начин изразява виждането си за света", сподели впечатленията си от експозицията студентът по богословие Динко Митев. 

Освен във Велико Търново, Историческия музей във Велинград представя такава изложба и в Пловдив. А великденски яйца от Чепинско са в Шумен и Кюстендил.

__________________________________________________________________________________


Следи ни и във Фейсбук на: http://www.facebook.com/Sever.bg






Докладвай за нередност в статията
Добави коментар