Вход | Регистрация

Изложба представя древна индонезийска техника

Сдружение "Приятели на Индонезия – Нусатра" откри днес във Велико Търново атрактивната изложба "Феерия от восък, звуци, багри и танц"

Изложба представя древна индонезийска техника
Снимка: Север.бг

Днес в рамките на Деветото международно изложение "Културен туризъм" във Велико Търново бе открита изложбата "Феерия от восък, звуци, багри и танц". Тя е поместена в ИЗ "Р. Михайлов" и е дело на членове на Сдружение "Приятели на Индонезия – Нусатра", с подкрепата на Индонезийското посолство у нас.

Сдружението от години се стреми да популяризира древната култура на четвъртата по население страна в света - Индонезия. Експозицията представя творби на Златка Бобева, Евгени Чалъков, Даниела Колева и Надежда Саргалиева.

Златка Бобева е основател и ръководител на първата школа по батик* у нас, намираща се в Бургас. Днес стотици българи са овладели до съвършенство древната индонезийска техника, призната от ЮНЕСКО за приноса на островната страна в световното културно наследство.

В изложбата е представен Евгени Чалъков, възпитаник на Великотърновския университет. Той и Даниела Колева са творци от града на художниците, столицата на Долината на розите и тракийските царе – град Казанлък. В изложбата участва и най-новият член на Сдружението – младата и талантлива художничка Надежда Саргалиева, възпитаничка на Националната художествена хкадемия. И тримата са живописци и се представят с пейзажи, портрети и натюрморти.

Изложбата във Велико Търново е първата от поредицата изложби в страната и чужбина в рамките на проект "Вселена на изкуствата", стартирал миналата година в София.

Днес след първия филиал в Търговище на Сдружение "Приятели на Индонезия – Нусантра" официално бе обявен филиал и във Велико Търново.

Представените в изложбата творци са част от журито на конкурс за детска рисунка "Заветите на Кан Кубрат", посветен на 100-годишнината от откриването на златното съкровище на основателя на Велика България и мястото на неговото погребение, с. Малая Перещепина, Полтавска област.

 

*Батик е древна техника в изкуството и текстила, при която се използва восък, за да се изрисуват тъканите. Думата е от явайски произход. Това изкуство е известно още отпреди две хиляди години, като няколко страни спорят за негова родина - Китай, Индия, Иран, Индонезийските острови. След 13-и век батикът става особено популярен на Ява и Бали.

При техниката на рисувания батик се използва разтопен пчелен восък, който се нанася с тънък писец с контейнер върху памук, коприна или друга тъкан. При потапянето в съд с боя се оцветяват само непокритите с восък части. Платът се изсушава с нагорещена ютия. След това с восък се покриват други части от рисунката и тя се потапя с нова боя. Бобева споделя, че за да получи този ефект на картините, тя е повторила тази процедура няколко пъти.



_________________________________________________________________________________

Следи ни и във Фейсбук на: http://www.facebook.com/Sever.bg



Докладвай за нередност в статията
Добави коментар