Вход | Регистрация

Изложби и студентско кино в Двореца - част от фестивала "Виа Понтика"

Изложби и студентско кино в Двореца - част от фестивала "Виа Понтика"

19.30 е началният час на откриването в Каменната зала  на изложбата "Визуална идентичност” с куратор проф. д-р Николай Младенов, представяща проекти за визия на фестивала от конкурсите 2012 - 2017 г. Шест поредни издания фестивалът организира конкурс за визуална идентичност сред студентите на Националната художествена академия. Тази година той прерасна в международен с право на участие на всеки студент от академиите и училищата по изобразително изкуство от мрежата на фестивала. Изложбата е ретроспективен поглед върху селектирани произведения от конкурса. Сред авторите са Ребека Оссес, Атанас Гиев, Диана Кунчева, Харита Асумани, Йоана Иванова, Иван Кашлаков, Жаклина Симова, Маргарита Дончева, Мари Кристин Кенов, Марияна Иванова, Марко Шерер, Мирослав Живков, Моника Цветанова, Никол  Добрева, Петрония Апостолова, Стефан Сушев, Стела Стоянова, Светослава Михайлова, Николай Петров, Михаела Караджова, Здравка Будинова, Йоана Царева и Мина Живич.

Откриването на изложбата ще бъде последвано от прожекция на студентско кино, която ще започне в 20.00 часа. Филмите са  наградени и финалисти от конкурса за наградата СILECT PRIZE 2017 на Световната асоциация на филмовите и телевизионните училища – CILECT. Компилацията THE CILECT PRIZE 2017 включва общо 263 студентски късометражни филма, участвали тази година в конкурса за наградата. Сред тях са 115 игрални, 94 документални и 54 анимационни филма. Всяко училище – пълноправен член на CILECT, може да участва с по един филм в категориите игрален, документален и анимационен филм с продължителност до 30 минути. След това училищата гласуват за филмите, като определят три най-добри анимационни, три най-добри документални и пет най-добри игрални филма. В рамките на фестивала в две части ще бъдат представени достигналите до финала филми и отличените с наградата THE CILECT PRIZE 2017.

Утре, 12 септември фестивалът продължава с изложба и театрален спектакъл. В 17.00 часа в Художествената галерия в Балчик е откриването на изложбата "Акварели” с картини на студенти от Национална художествена академия – София, Национален университет по изкуствата – Букурещ, Университетa по изкуствата в Белград, Факултет за приложни изкуства, Университетa в Ниш, Факултет за изкуства, Университета на Черна гора, Факултет за изобразителни изкуства в Цетине. Театралното събитие е с начало 18 часа в читалище "Паисий Хилендарски”. Семейният спектакъл за малки и големи "Театрален концерт” ще бъде представен от студенти от Националната академия за театрално и филмово изкуство "Кръстьо Сарафов". 

източник: dariknews.bg 



Докладвай за нередност в статията
Добави коментар