Вход | Регистрация

Май става Месец на испаноезичните държави във В.Търново

Много интригуващи събития ви очакват тук и ТАМ

Май става Месец на испаноезичните държави във В.Търново

Поредица от събития, посветени на испаноезичната култура и българо-испанските взаимоотношения, ще се случат през месец май във Велико Търново. Институт Сервантес съвместно със сдружение "VT EVENTS” и "ТАМ" – пространство за култура и социални инициативи, организират Месец на испаноезичните държави.

Програмата включва изложби, кино прожекции, литературни четения, музикални събития и тематични лекции. Те ще се състоят от 8 до 30 май, като всички са с вход свободен.

Събитията се осъществяват с подкрепата на Посолство на Кралство Испания, Община Велико Търново, Езикова гимназия "Проф. д-р Асен Златаров”, ВТУ "Св. св. Кирил и Методий”, ОУ "Бачо Киро”, "Загорка” АД, Магазини "НА ТЪМНО”, фабрика за графити материали – Montana Colors, Шарков Инком ООД.

 

ПРОГРАМА:

ЛЕКЦИИ / ПРЕЗЕНТАЦИИ

8 май, 18:30, клуб ТАМ – До Испания и обратно – презентация на Виктория Георгиева и представители на испанската фабрика за графити материали - Montana Colors. Albert Diaz и Miguel Olias – VINO.

11 май, 16:00, Езикова гимназия ''Проф. д-р Асен Златаров'' Студенти, изучаващи испански език представят испанския език и култура.

12 май, 10:30 – 13:30, Зала Европа, ВТУ – Трети семинар по фразеология и превод за изучаващите испански език. Гост-лектор Боряна Петринска от СУ "Св. Климент Охридски”.

13 май, 10:30 – 13:30, Зала Европа, ВТУ -Трети семинар по фразеология и превод за изучаващите испански език. Гост-лектор Боряна Петринска от СУ "Св. Климент Охридски”.

13 май, 20:00, клуб ТАМ – Испански графичен дизайн – презентация на Карлос Пулидо Луке, творчески директор от "Click it Studio”, Кордоба, Испания.

17 май, 15:45, Езикова гимназия "Проф. д-р. Асен Златаров” - разговор с преподавател Красимир Манджуков от Великотърновски университет "Св. Св. Кирил и Методий” с ученици от Езикова гимназия "Проф. д-р. Асен Златаров”.

19 – 20 май, 16:00, Испански център – Гостуване на ученици от Езикова гимназия "Проф. д-р Асен Златаров” във Великотърновски университет "Св. Св. Кирил и Методий”.

ИЗЛОЖБИ

На 12 май от 18:00 в Изложбени зали "Рафаел Михайлов” ще се открие изложбата "Подбрани пиксела” с автор Христо Гелов. Изложбата може да бъде видяна в дните до 30-ти май. Част от нея е и арт-инсталация "Оранжеви кръгове”, която ще се случи на 14-ти май от 11:00 до 12:30 на Стамболовият мост над река Янтра във Велико Търново.

Христо Гелов е от Велико Търново, работи и живее от 25 години в Испания. Изложбата "Подбрани пиксела" включва работи реализирани в периода 2012 – 2015 година. Проекта е реализиран съвместно с Общината на град Мадрид.

1701099

17 май от 18:00

"Плажът в Мадрид" е гостуваща изложба, която е заснета през лятото на 2011 и показва бреговете на река Мансанарес няколко месеца след създаването на 6-километров парк по протежение на реката, включващ вело и пешеходни алеи, места за спорт, игра и развлечения и дори с изкуствен плаж. И всичко това само на километър и половина от центъра на Мадрид. Изложбата на Роберто Вилалон Вара ще покаже колко бързо местните хора "колонизират” новосъздаденото обществено пространство, как го припознават за свое, а понякога и го използват по съвсем неочакван начин. Експозицията е в България с подкрепата на Институт Сервантес в София и Посолството на Испания в България и може да бъде видяна в Изложбени зали "Рафаел Михайлов” до 30-ти май.

ИСПАНСКА МУЗИКА / ПАРТИ

На 14 май в клуб ТАМ от 21:00 е най-танцувалното събитие в програмата за месеца. Музика на живо и диджей сет ще разгърнат широкия спектър на случащото се на музикалната сцена в Испания.

1701101

КИНОПРОГРАМА /ДНИ НА ИСПАНСКОТО КИНО

В дните от 18 до 21-ви май в голямата зала на Община Велико Търново, с по две прожекции на ден от 18:00 и 20:00 ще бъдат показани шест испаноезични филма от последните години. Прожекциите са с вход свободен и се разлизират с любезната подкрепа на Община Велико Търново.

ЛИТЕРАТУРА

10 май от 20:00 в клуб ТАМ ще се запознаете с Хуан Антонио Берниер и с "Философия и две врабчета”.

Хуан Антонио Берниер е бил 2 години преподавател по испански в ГПРЕ "Г. С. Раковски” в Бургас. След което преподава в СУ "Св. Св. Климент Охридски”. Сега отново преподава, но в родната си Кордоба в Андалусия, Испания.

"Философията и две врабчета” не е първата книга на поета Хуан Антонио Берниер. Още на 22 години той издава "La costa de los sueños" ("Брегът на сънищата"), следват още две книги, сред които "Así procede el pájaro" ("Така прави птичката"). За нея през 2005 година получава наградата за поезия "Критично око" на Националното радио на Испания.

Негови стихове са включени от Хесус Мунарис в престижния сборник "Двадесет и пет млади испански поети" и в още две антологии – от Луис Антонио де Вийена в "Логиката на Орфей" и от Хавиер Лостале в "Съвременният свят, поетите на Кордоба в XXI век". Заедно с Рада Панчовска и Лиляна Табакова участва в подбора и превода на испански на антологията "Сияйна тишина. Осем български поети", както и в превода на избрани стихотворения на Борис Христов, направен в сътрудничество с Лиляна Табакова.

1701100

<< Sever.bg във Facebook >>



Докладвай за нередност в статията
Добави коментар