Вход | Регистрация

Награда за режисура за ВЕСЕЛ

Награда за режисура за ВЕСЕЛ
Театър ВЕСЕЛ

"Храбрият оловен войник" на Театър "ВЕСЕЛ" спечели награда за режисура на Международния театрален арт фестивал "Летен сезон" в Сибиу-Херманщадт, Румъния. Тя е за Тодор Вълов. Той е определен от публиката.

"Според мен това е чудесна практика за реална оценка на театралните представления. Жури на фестивала е самата публика. Именно зрителите дават своето мнение за представленията на театрите. Анкетна карта, в която всеки посочва своя фаворит, съпътства фестивалните прояви. В тази карта зрителят посочва този компонент, който е харесал в съответното представление – режисура, сценография, актьори, музика, иновации. Всеки спектакъл се работи за зрителите, а не за театралните специалисти, така че може би тези награди са най-ценните за творците", заяви Веселин Василев, директор на Куклен театър "ВЕСЕЛ".

Домакинът - театър Гонг е с приз за сценична адаптация на литературна творба за представлението "Дон Кихот". Театър Сплиш-Сплаш (Гърция) получи награда за актьорско майсторство за "Дракула М", а Театър Шут (Франция) – награда за оригинална интерпретация на "Кралят умира" от Йожен Йонеско.  Другите два български театъра, участвали във фестивала са удостоени с приз за оригинална музика (за "Копче за сън" на ДКТ Сливен) и награда за атрактивен спектакъл (за "Как се лекува лъвски страх" на ДКТ Хасково).

След наградата за актьорски ансамбъл за спектакъла "Принцесата и граховото зърно" на фестивала "Михаил Лъкатник" (Ямбол) и наградата на спонсора на фестивала в Омск (Русия) за "Храбрият оловен войник", това е третият приз на Театър "ВЕСЕЛ" за 2013 г. Със своите международни успехи и оценка на специалисти и на публиката от Европа и Азия, ВЕСЕЛ е част от богатия културен живот на Велико Търново и продължава да допринася за кандидатурата на старата столица за Европейска столица на културата – 2019.

 

<<Sever.bg във Facebook>>



Докладвай за нередност в статията
Добави коментар