Вход | Регистрация

Над 100 майстори занаятчии се събират в АЕК "Етър"

Започва XIII-тото издание на Международния панаир на народните занаяти, Николина Чакърдъкова ще пее за посетителите

Над 100 майстори занаятчии се събират в АЕК "Етър"
Снимка: АЕК "Етър"

С майсторска надпревара по дърворезба започва символичната загрявка за XIII-тото издание на Международния панаир на народните занаяти, посветен на Европейските дни на наследството. Домакин е АЕК "Етър" в Габрово, а събитието е под патронажа на председателя на народното събрание на Република България Цецка Цачева.

Днес, 2 септември, от 13.30 ч. в Архитектурно-етнографски комплекс "Етър" ще премерят сили 6 майстори дърворезбари от страната: Даниел Стоянов от гр. Пловдив, Красимир Басаков и Красимира Басакова от гр. София, Петър Лазаров от гр. Троян, Десислава Недялкова и Антон Николов от гр. Трявна.

Те ще трябва да изработят точно копие на предмет и предмет по избор. Жури ще присъди голямата награда "Сребърна хлопка" по време на панаира. Победителят в състезанието ще получи още парична награда и право на изложба-базар в музея през следващата година.

XIII-тото издание на Международния панаир на народните занаяти ще се състои от 4 до 6 септември. Негови организатори са Министерство на културата, Община Габрово и АЕК "Етър”.

75 майстори от България и 30 от Япония, Южна Корея, Беларус, Азърбайджан, Румъния, Русия, Шотландия, Украйна, Италия и Сирия ще покажат занаятите си по време на панаира.

За първи път по време на панаира АЕК "Етър" и Музикална компания "Родолюбие" организират Първа национална среща на майсторите производители на народни музикални инструменти. Жури  от солисти от Оркестър за народна музика на БНР ще определи най-добрия инструмент в пет категории (гайда, кавал, тамбура, тъпан и гъдулка).

За гостите на музея е подготвена богата фоклорна програма с участието на Николина Чакърдъкова и Неврокопския танцов ансамбъл, ансамбъл "Тракия", група "Вакали". Държавен куклен театър, гр. Стара Загора пък ще изнесе спектакъла "Фолклорна магия".

Съпътстващо събитие на Панаира е XI-та Международна научна конференция "Народните занаяти - минало, настояще и бъдеще", в която ще вземат участие 37 специалисти от страната и чужбина.

<< Sever.bg във Facebook >>



Докладвай за нередност в статията
Добави коментар