Вход | Регистрация

Оперният фестивал "Сцена на вековете" за пети път на Царевец

Мащабната културна проява се реализира по проект със социален акцент

Оперният фестивал "Сцена на вековете" за пети път на Царевец
Снимка: Север.бг

Летният оперен фестивал "Сцена на вековете" ще се проведе за пети път в болярската столица. От 27 юли до 5 август на откритата сцена в крепостта Царевец ще бъдат представени популярни заглавия от различни сценични жанрове - оперите "Турандот" от Дж. Пучини и "Риголето" от Дж. Верди, и балета "Дон Кихот" от Лудвиг Минкус.

"Певците са силни и популярни за оперните фенове имена - най-доброто в нашия афиш. Сценографите и художниците са от Сърбия, Гърция, Италия, Румъния и, разбира се, България. Спектаклите ще бъдат представени по нов начин. Интерпретацията на всички изкуства - музика, танц, пеене, пантомима дават енергията на мястото, а декорите, реквизита и елементите на постановките ще бъдат адаптирани и внедрени, ще станат част от крепостта",  каза големият оперен режисьор проф. Пламен Карталов. 

 

 

 

Около 200 души е художественият и технически състав, с пряко участие към събитието. Очакванията на организаторите е тази година зрителите да бъдат повече от предишната, когато "Сцена на вековете" е посетена от над 13 хиляди зрители.

Билети за голямото културно събитие ще се продават от 5 юли в Туристическия център във Велико Търново, а от 27 юли на изнесени каси пред МДТ "Константин Кисимов", на площад "Цар Асен" пред "Царевец" и пред Централна поща, съобщи управителят на туристическа агенция "Царевград Търнов" Даниела Данчева.

Цената на билетите ще бъде 10 лева за ученици и пенсионери, 20 лева за обикновените сектори, 30 лева за тронната зала и 50 лева за ложа. Децата до 7 години ще влизат безплатно. Местата за сядане са 1100, но тази година са закупени още 550 нови стола, с които ще бъдат подменени част от старите и счупени.

Тази и следващата, 2013 г. година фестивалът се реализира по проект "Създаване и промотиране на иновативни културни събития" на Община Велико Търново. Стойността на проекта е 463 338 лева, като приносът на общината е 10 928 лева.

Със средствата, отпуснати по проекта ще бъдат изградени нивелиращи се подиуми за разполагане на места за публиката, реконструкция на сцената и закупуване на технически съоръжения, които ще се ползват и в бъдеще, обяви Мариела Цонева от Общината, която следи изпълнението на проекта.

Основен акцент в реализирането на мащабната проява е социалният момент - от безвъзмездното европейско финансиране по проекта, ще могат да се възползват различни социални групи в неравностойно положение, с цел популяризиране на класическите изкуства - деца от домове, лишени от родителски грижи, домове за стари хора, социални домове. Това е и конкурентното предимство при оценяването на проекта.



Повече за уникалния фестивал очаквайте в рубриката "Представяме ви".


__________________________________________________________________________________


Следи ни и във Фейсбук на: http://www.facebook.com/Sever.bg









Докладвай за нередност в статията
Добави коментар