Вход | Регистрация

Откриха за първи път "София Филм Фест на път" във Велико Търново

Тази вечер киноманите ще могат да гледат "Светът е голям и спасение дебне отвсякъде" и иранския филм "Раздяла"

Вчера официално бе открит "София Филм Фест на път" във Велико Търново. В рамките на 5 дена великотърновската публика за първи път ще има възможност да гледа нетрадиционни, нестандартни, български и фестивални филми.

В първия фестивал ден бяха прожектирани българските ленти "Манчестър Юнайтед от Свищов" и "Миграцията на паламуда", които бяха представени от режисьорите им, съответно от Стефан Вълдобрев и Людмил Тодоров.

За лентата, която проследява трудностите по пътя към сбъдването на голямата мечта на свищовлията Манчестър Здравков Левиджов и триумфа, когато това наистина се случва, салонът на голямата зала на Общината бе полупразен, може би защото филмът бе гостувал вече миналата година в старата столица.

Филмовата програма бе открита от Нелина Църова, директор Дирекция "Култура" и Ганчо Карабаджаков, заместник-кмет на Велико Търново. Църова приветства гостите на първото издание на фестивала и сподели надежда това да е първата от поредица интересни срещи на жителите на града с новите заглавия в киното. Специално за откриването присъстваха директорът на международното киносъбитие "София Филм Фест" Стефан Китанов, Стефан Вълдобрев и Людмил Тодоров.

Стефан Китанов сподели, че програмата е извънредно интересна и включва най-доброто от филмовия фестивал през последните две-три години. Той обърна внимание на някои от заглавията, които не трябва да се пропускат, като "Раздяла", "Според размера", "Имало едно време в Анадола" и българските ленти "Вяра, любов и уиски" и "Човека и народа".

Режисьорът Людмил Тодоров започна с думите: "Изключително удоволствие за мен е, че имам шанса да открия феста с нашия филм. Надявам се, че за жителите на Велико Търново това събитие ще се превърне в традиция и призовавам всички да дойдат да гледат истинско, стойностно, световно кино."

"Напоследък непрекъснато усещам един фатализъм край себе си. Ние сами себе си навиваме, че сме най-нещастния народ на света, че сме песимисти, мрънкачи, че сме много слаби. Аз знам, че това не е така. Няма за какво да си говорим, а си говорим колко сме зле, колко сме отчаяни...Хрумна ми, че трябва да потърся в характера на българите прояви на оптимизъм. Взех героите от дългогодишния си престой в дряновското село Гостилица, от хората, които познавам там, от техните истории, от начина, по който те се справят. Всъщност аз почти нищо не съм измислял във филма, това са историите на  гостилчани", каза за "Миграцията на паламуда" режисьорът, който е родом от Горна Оряховица.

Днес почитателите на хубавото кино ще могат да гледат от 18:00 часа филмът "Светът е голям и спасение дебне отвсякъде". Режисьор на лентата е Стефан Командарев, сценарият е на Стефан Командарев, Илия Троянов, Душан Милич и Юрий Дачев. Емил Христов е оператор. Музиката във филма е композирана от Стефан Вълдобрев. Филмът е с международно участие, заснет по романа на Илия Троянов, немски писател от български произход. В ролите ще видите Мики Манойлович, Карло Любек, Христо Мутафчиев, Ана Пападопулу. Филмът се класира сред деветте филма, състезаващи се за чуждоезичен "Оскар" през 2010 година.

Лентата проследява историята на едно момче Алекс, което с помощта на своя дядо преоткрива света и се опитва да намери себе си след преживяна тежка катастрофа. Действието на филма започва през 1970-те, когато Алекс е роден в малък български град. Семейството му е принудено да избяга на Запад. 25 години по-късно родителите му загиват в катастрофа, а Алекс загубва паметта си. Дядо му си стяга багажа и заминава за Германия. Започва да учи внука си да играе табла. Двамата пътуват обратно за България заедно и по пътя Алекс не само си възвръща паметта, но и желанието за живот.

След него в 20:00 часа киноманите ще могат да видят иранския филм "Раздяла", спечелил "Оскар" тази година за най-добър чуждоезичен филм, "Златна мечка" през 2011 г. за най-добър филм и много други. "Раздяла" е завладяващ и проникновен филм за съвременно иранско семейство от средната класа, което се разпада, и за последвалите проблеми. Сценарист и режисьор на лентата е Асгар Фархади, оператор е Махмуд Калари, а музиката е на Сатар Ораки. В ролите ще видите Пейман Моади, Лейла Хатами, Сарех Баят, Шахаб Хосейни, Сарина Фархади.

Надер и Симин са женени от 14 години и живеят с 11-годишната си дъщеря Термех в Техеран. Двамата продължават да се обичат, но искат да се разведат по взаимно съгласие. Те имат визи, благодарение на които могат да емигрират от Иран – Симин иска да осигури по-добро бъдеще за дъщеря им, но Надер не иска да остави възрастния си баща, страдащ от Алцхаймер. Когато съдията отказва да им даде развод, Симин се изнася от семейния дом, а заинатилият се Надер наема домашната помощничка Разиех. Тя е бедна и благочестива и се грижи усърдно за баща му и къщата. Един ден обаче, като се връща у дома, Надер заварва баща си сам. Избухва кавга, която има  неочаквани последствия.

Движен от проницателно разбиране за класовите, религиозните и половите различия, богатият сценарий на Фархади задава въпроси за значимостта на истината и етиката и изследва културните, социалните и юридическите проблеми в днешен Иран. Раздяла е увлекателна човешка драма, която напомня с неочакваните си обрати за класическия Хичкок и поставя Асгар Фархади в челните редици на съвременните световни кинорежисьори.



___________________________________________________________________________________


Следи ни и във Фейсбук на: http://www.facebook.com/Sever.bg



Докладвай за нередност в статията
Добави коментар