Вход | Регистрация

Празник на пъпеша, кинопанорама и огнена фиеста в Каварна

Празник на пъпеша, кинопанорама и огнена фиеста в Каварна

Традиционният празник на пъпеша, панорама на българското кино и поредната огнена фиеста са събитията през август от лятната програма на община Каварна.

За поредна година в най-голямото село на община Каварна – Българево, ще се отдаде заслуженото внимание на пъпеша. Празникът ще се състои на 5 август от 17.30 часа на площада в селото. В програмата са предвидени фолклорни и класически изпълнения, анимация за деца, фигури с пъпеши, традиционната класация за най-сладък и най-голям пъпеш.

Българево е известно с пъпешите си в целия регион, като по пазарите най-търсени са именно пъпешите от каварненското село, заради чудесните им вкусови качества и аромат. Пъпешът е поминък на много местни производители, именно затова те му отдават заслужена почит. В селото има над 80 производители, които отглеждат над 1500 дка със сладкия плод.

През месец август в Каварна ще се проведе и "Панорама на българското кино – Каварна 2017". В това първо издание на пътуващото кино, ще бъдат излъчени два филма. На 3 август от 21 часа, на площад "Защитата на Каварна”, жителите и гостите на Каварна могат да видят "Маймуна", с участието на Юлиан Вергов, Ана Пападополу, Радина Боршош и Александа Костова. Режисьор е Димитър Коцев – Шошо.

На 4 август ще бъде прожектиран филмът "Докато Ая спеше", с участието на Стефан Денолюбов, Юлиан Вергов, Ирини Жамбонас, Стефан Мавродиев. Режисьор - Цветодар Марков.

На събитието ще присъстват участници във филмите, с които публиката ще може да се запознае след прожекциите. Ще се проведе и дискусия на тема "Българско кино".

Тази година на 19 август от 21 часа ще се проведе традиционният вече фестивал на фойерверките в Каварна. "Огнена фиеста Чиракман” тази година ще е различна и впечатляваща, обещават от общината.

Огънят ще обхване не само нос Чиракман, който ще е красиво озарен от илюминациите, но и плажа, където присъстващите ще могат да се потопят в магията на нестинарството. Празникът ще е с участието на Калин Вельов с латино проект "Амазония" и Рафи Бохосян.
Гражданите и гостите на града ще могат да наблюдават светлинното шоу от малката буна. 

източник: dariknews.bg 



Докладвай за нередност в статията
Добави коментар