Вход | Регистрация

Ритуалното в изкуството вдъхновява творците за "Старото училище"

Ритуалното в изкуството вдъхновява творците за "Старото училище"

Четвъртото издание на Арт резиденция "Старото училище" ще се проведе през лятото – от 16 до 25 август, в село Горна Липница, област Велико Търново.

В рамките на една седмица сградата на бившото училище в селото ще приюти творци от различни националности, за да създават изкуство заедно, свързани от идеята за творене в нова среда. Темата, върху която ще се твори е "Ритуалното изкуство".

Работата на артистите в рамките на Арт резиденцията, ще бъде организирана на основата на предварително разработени материали, в които ще бъдат представени различни ритуали – народни, религиозни, окултни и др. По своята същност ритуалът е действие или поредица от действия, насочени към постигането на определена цел.

Целта на ритуалното изкуство е при създаването на една творба артистът да използва похватите на ритуала. Всяко действие от творческия процес трябва да има символично значение и да се извършва при спазване на строго определени правила. Крайният резултат трябва да е насочен към постигане на обществено значима цел.

Конкретните дисциплини за участие през тази година са: живопис, скулптура от дърво, фотография, визуални изкуства и инсталации, стенопис, музика, пърформанс, късометражни филми. Поканата за желаещите да участват ще бъде отворена до 26 май.

Повече информация за Горна Липница, организаторите и проявата, както и условията за участие в Арт резиденцията и подборът на артистите може да откриете ТУК.



Докладвай за нередност в статията
Добави коментар