Вход | Регистрация

Русе отбеляза своя празник

Русе отбеляза своя празник
Снимка: Булфото

Русе отбелязва днес празника на града – 6 май. За честванията пристигнаха официални делегации от побратимените с дунавския град XI-ти район на Будапеща – Уйибуда и Гюргево. Кметът Пламен Стоилов получи поздравителен адрес от губернатора на Окръг Гюргево Нина Кармен Кришу.

Честванията започнаха с откриването на изложбата "Еврорегион Русе – Гюргево: 10 модерни перспективи за сближаване”. Тя включва 10 пана, които презентират идейни проекти за трансгранично сътрудничество, разработени по проект "Еврорегион Русе - Гюргево оперативни решения – мастерпланинг за интегрирано управление на възможностите за развитие”. Те са в сферата на икономиката, транспорта, енергията, туризма и недвижимите имоти.

Разположената на русенския кей експозиция беше открита от зам.-кмета по Европейско развитие Страхил Карапчански и от Петер Шнайдер - председател на консорциума "Пан план-Ласи-Булплан", който е изпълнител на проекта.

Празничната програма продължи с концерт на Общинския детски център за култура и изкуство на площада пред Общината. В него участваха фолклорните формации "Здравец” и "Зорница”, с ръководители Милка Железарова и Димитър Донев, малките певци от ДВГ "Слънце”, с ръководител Наталия Константинова, и танцьорите от формация "Мираж”, с ръководител Наталия Томова. Водещи на програмата бяха Ралица Константинова и Росен Минев.

В 12:15ч., под звуците на Общинския духов оркестър, Литийно шествие, с дарената на града частица от мощите на Св. Георги, тръгна от Паметника на Свободата и се отправи към Паметника на загиналите в Сръбско-българската война. Там се проведе Тържествената церемония по повод 6 май – Ден на храбростта и българската армия. Слово произнесе д-р Андриан Райков – заместник областен управител на Област Русе.

Архимандрит Виктор – протосингел на Русенската Света митрополия и православни свещеници отслужиха заупокойна молитва и благодарствен молебен. Държавни и общински институции, Генералното консулство на Русия в Русе, представителите на чуждестранните делегации, граждански организации, политически партии и сдружения поднесоха венци и цветя пред паметника. В церемонията участва почетна рота от русенския гарнизон и Общинският духов оркестър. Водещ беше актьорът Косьо Станев.



В 17:30 часа, в Русенската художествена галерия на ул. "Борисова” №39, бе открита изложбата "Неохраняема зона”, представяща графичен дизайн, фотография, видео, илюстрация, анимация, живопис, инсталации, архитектура.

Към участниците в 11-то издание на събитието се присъединяват и русенските автори Златка Стойкова, Таня и Георги Пасеви, Горан Памуков.

Кулминацията на празничния 6 май е концертът с участието на Дивна и Владимир Ампов - Графа. Начало – 21 часа, на площада пред Общината.

Празничната програма по повод 6 май е организирана от Община Русе, с любезната подкрепа на три фирми.

<< Sever.bg във Facebook >>





Докладвай за нередност в статията
Добави коментар