Вход | Регистрация

След златото намериха гроб на митрополит

След златото намериха гроб на митрополит
Снимка: Север.бг

С нови разкрития зарадва великотърновци проф. Хитко Вачев от Регионалния исторически музей във Велико Търново.

След златните накити на знатни аристократи от средновековието и керамиката, намерени при разкопките на Богородичния манастирски комплекс в местността Френкхисар, източно от Царевец, археологът сега откри гроб на архимандрит или митрополит.

Той е бил положен в притвора на църквата, а под главата му била поставена тухла с надпис. Най-добрият епиграф у нас - проф. Казимир Попконстантинов, е успял да разчете изкусния калиграфски текст, датиран от втората половина на XIII-ти век. Оказало се, че върху погребалната тухла са изписани I-IV стих от първа глава от Евангелието на Йоан. През Средновековието така са полагани само мъртъвци, свързани с висшата йерархия на църквата, съобщава "24 часа".

Според хитопезата на учения черноризецът от столичния Търновград най-вероятно се е казвал Йоан.

За два месеца работа екипът на проф. Вачев е разкрил останките на един от най-големите храмове от столичния период на Търново с размери 18 на 10 метра. Църквата е била с три реда керамо-пластична украса, богато стенописана.

До момента са открити над 6000 фрагмента от стенописите, както и многобройни полускъпоценни камъни, елементи от мозаечна икона на Света Богородица. Предполага се, че това са части от патронната икона на храма - още един аргумент в подкрепа на хипотезата, че е открит един от Богородичните манастири, покровителствали столицата Търново.

1438810

1438812

1438809

1438808


<< Sever.bg във Facebook >>



Докладвай за нередност в статията
Добави коментар