Вход | Регистрация

Традиционна китайска музика и танци специално за търновци

Традиционна китайска музика и танци специално за търновци

Концерт под надслов "Магията на китайската култура" ще представи във Велико Търново най-характерното от културата на най-многолюдната страна в света.

Специално за спектакъла в страната ни пристигат 18 изпълнители от китайския град Ухан, които са подготвили богата програма с най-атрактивните китайски сценични изкуства, традиционни китайски песни и танци. Ще звучат традиционни инструменти като бамбукова флейта и арху. В края на спектакъла китайските гости ще изпълнят песента "Една българска роза".

Концертът е тази вечер, 26 септември, от 19 часа в голямата зала на Общината. Проявата е част от събитията, посветени на 65 години дипломатически, икономически и културни отношения между България и Китай и 10 години от началото на проекта Ханбан – Институт "Конфуций".

Концертът се организира от Институт "Конфуций" в старата столица, Университета по геонауки в град Ухан, с когото ВТУ поддържа договорни отношения, и централата Ханбан на институтите "Конфуций" в Пекин. Турнето на групата и нас включва само Велико Търново и Варна. След това те ще изнесат по три концерта в Румъния и в Сърбия.

21 преподаватели, учени и изследователи ще представят свои разработки по време на Международната научна конференция на тема "65 години дипломатически, икономически и културни отношения между България и КНР", която ще бъде открита също днес от 14,00 часа в Институт "Конфуций".

Форумът ще съдържа разнообразни теми в областта на историята, културата, бизнеса, бойните изкуства, интелектуалните игри и т.н. Докладите от конференцията след това ще се издадат в юбилеен сборник.

Участниците са от ВТУ "Св. св. Кирил и Методий", СУ "Св. Климент Охридски", Икономическия университет - Варна, БАН, Българо-китайската асоциация за търговия и инвестиции и др.

Преди пленарните заседания ще бъде награден магистърът от Факултета по изобразителни изкуства Мартин Митев, който е автор на металната скулптура на кон в двора на Институт "Конфуций". Той ще получи грамота и парична премия от 500 лв. На събитието ще присъства г-н Юен Дзиган – първи секретар в Посолството на КНР в България, завеждащ отдела по образование

<< Sever.bg във Facebook >>



Докладвай за нередност в статията
Добави коментар