Вход | Регистрация

Фестивалът "Габровска Рощилиада" на път да стане традиция

Сръбски и български фолклор се преплетоха край Габрово

Габровци отново имат какво да разказват. Много слънчеви емоции, народни песни и неспирни танци белязаха Първия Национален фестивал "Габровска Рощилиада”, който се проведе на територията на Приключенски парк "Незабравка”.

Събитието започна с откриване на изложбата на Народен музей - Лесковац "Хората на Лесковац през годините", представяща експозиция от 26 постера, изобразили живота на лесковчани в миналото - градската среда, занаятите, модата и забавленията, народните обичаи на Цветница, посещенията на сръбските крале в града в началото на 20 век и други сфери на обществения живот.

Изложбата ще бъде представена за по-продължителен период в Регионалния исторически музей - Габрово, за да могат повече жители и гости на града да се докоснат до нея.

В работната среща на културните институти от габровска страна взеха участие директорите на музей "Дом на хумора и сатирата”, Регионален исторически музей Габрово, АЕК "Етър”, Национален музей на образованието, Художествена галерия "Христо Цокев”, Клъстер Творческо Габрово, а от сръбска: Народни музей - Лесковац, Туристическа организация - Лесковац, Aгенция за локални економски развой – Лесковац.

1372265

Подкрепа към фестивала "Габровска Рощилиада” заяви лично кметът на Община Лесковац – д-р Горан Цветанович, който пристигна специално за събитието.

Българска народна музика, изпълнена от оркестър "Габрово" под диригентството на маестро Николай Венков, зазвуча на горската поляна и зададе основния тон на фестивалната програма.

Младежите и децата от сръбския фолклорен ансамбъл "Лебане" плениха сърцата на публиката, а най-малкият член на състава - 10-годишният гайдар, не отстъпи по майсторство, спечелвайки симпатиите на всички.

1372262

До 3:00 сутринта продължиха изпълненията на Миодраг Петрониевич, които заредиха зрителите с много енергия и радост.

Александър Колев, дует "Милушеви" от Пловдив, младежки духов оркестър "Сандански", дует "Универсал" от Кюстендил и оркестър "Плам" от Русе - всички те представиха красотата на българския фолклор и таланта на родните изпълнители.

1372263

Изключително силният положителен заряд, който остави след себе си, обещава фестивалът да се превърне в традиция и за напред.

Фестивалът се реализира от Фондация "Заедно за демокрация и партньорство” в партньорство с Агенция за локални економски развой Лесковац, Сърбия в рамките на проект "Габровска Рощилиада – сръбско-българските културни пространства на постиндустриалните Манчестър-градове”, финансиран по Програма Култура на Община Габрово, и с логистичната подкрепа на Община Лесковац.

Присъединете се към Sever.bg във Facebook, за да следите и там всичко, което публикуваме.



Докладвай за нередност в статията
Добави коментар