Вход | Регистрация

С евродепутат и зам.-министър обсъдиха Дунавската стратегия

Градоначалникът на Велико Търново прикани за повече работа с младите хора в областта на туризма

С евродепутат и зам.-министър обсъдиха Дунавската стратегия
ПП ГЕРБ

100 милиарда евро за финансиране на проектите по Дунавската стратегия ще пренасочи от други програми Европейската комисия. Това стана ясно на провелата се в Свищов кръгла маса в рамките на обществения дебат "Дунавската стратегия – възможност да градим регионите в Европа". Партньори на инициативата са Министерството на регионалното развитие и благоустройството и фондация "Ханс Зайдел".

"Моето сърце бие за младите хора. Искам те да използват всички възможности за развитие на техните региони и Дунавската стратегия е една такава възможност с мащабни размери". Това заяви евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП Мария Габриел. Тя коментира още, че едно от най-важните предимства на Дунавската стратегия е, че дава възможност на хората да изберат как искат да се развиват регионите, в които живеят.

"Важно е, че политиката не е спусната отгоре. Основната отговорност за приоритетите в регионите е на всички граждани и местните институции и организации. Дунавската стратегия е една от редките възможности хората да са водещи и  нещата да се случват отдолу нагоре", коментира евродепутатът от ГЕРБ.

Като възможни посоки за реализация на проекти по Дунавската стратегия Мария Габриел припомни възможностите за реконструкция и рехабилитация на пътищата и речните пристанища в регионите, осигуряването на целогодишната навигация и корабоплаване по цялото течение на река Дунав, развитието на транспортните и търговските връзки между страните по поречието на Дунав, както и проектите за опазване на въздуха, почвите и водите в региона.

 "Една такава реална възможност пред младите хора в Свищов е например реализацията на съвместни научни проекти с висши учебни заведения от крайдунавски градове в другите страни по поречието на Дунав", посочи като пример евродепутатът. Според нея, най-важното е всеки регион да покаже, че има визия чрез какви проекти може да стане по-конкурентен, да даде нови възможности на бизнеса и малките предприятия, чрез което да осигури разкриването на нови работни места и да подобри живота на хората, за да ги задържи в родните им места.

В специално видеообръщение към участниците в дискусията началникът на отдел "Европейско транснационално и междурегионално сътрудничество" в Европейската комисия Колин Улф призова българските региони по Дунав сами да посочат важните проекти за развитието както на самите тях, така и на останалите региони по дунавското поречие.

Заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков призова гражданските организации и местните власти активно да търсят партньори от останалите страни в Дунавския регион и да насочат усилията си към реализирането на проекти в сферите натуризма, научните изследвания и развитието на транспортните и търговски връзки между държавите по Дунав. "Насочете се към по-малко на брой проекти, но да са по-мащабни, да са видими и да са в полза на максимален брой хора", посъветва още зам.-министърът на регионалното развитие.

Кметът на Велико Търново Даниел Панов призова младите хора от Свищов да посочат своята визия за развитие както на Свищов, така и на целия регион. Панов прикани общинските съветници от ГЕРБ в Свищов да се срещат активно със студентите и младите хора в града и заедно да предложат визия за развитие на града. Кметът на старопрестолния град обяви пред участниците в дискусията, че 15% от ръста на туризма във Велико Търново се дължи на свършената работа за привличането на туристи от круизните екскурзии по Дунав. Затова призова младите хора от Свищов да търсят партньори от останалите страни и заедно да предлагат проекти, насочени към развитието на туризма.

Като възможни проекти за реализация по Дунавската стратегия Даниел Панов посочи още разработването на национална и международна туристическа реклама на града, реконструкция на местното пристанище и представянето му пред потенциални инвеститори.

__________________________________________________________________________________

Следи ни и във Фейсбук на: http://www.facebook.com/Sever.bg



Докладвай за нередност в статията
Добави коментар