Вход | Регистрация

Кражбите - най-честите престъпления сред малолетните

Кражбите - най-честите престъпления сред малолетните
Снимка: sxc.hu

Слаб ръст на детската престъпност за 2012 година, сочат данните на Местната комисия за борба срещу противообществените прояви на малолетни и непълнолетни. 83 са образуваните възпитателни дела през миналата година за различни деяния, с 23 повече спрямо предходната 2011 година, уточни секретарят на комисията Христина Станчева.

Разгледаните дела през периода са 79 при 51 за предходната година. Делата са образувани срещу 78 хлапета, 32 от тях са малолетни и 46 непълнолетни, преобладаваща част от тях са момчетата. Сред най-разпространените престъпления са кражбите, основно на мобилни телефони. На второ място са бягствата от домове за настаняване. През годината са получени 10 такива сигнала. Шестима са нарушили обществения ред, 7 са случаите за нанасяне на телесна повреда. 13 от децата са с повторни противообществени прояви.

През 2012 година Местната комисия е направила три предложения за налагане на най-тежката мярка на малолетни и непълнолетни – настаняване във ВУИ /Възпитателно училище интернат/, като и трите са уважени от Районния съд, посочи Станчева. Най-често налаганата възпитателна мярка, която е и най-леката –  "Предупреждение” е взета по отношение на 52 лица. 30 малолетни и непълнолетни са задължени да участват в консултации за преодоляване на проблеми в поведението. На 12 подрастващи през годината е наложена мярка за поставяне под възпитателен надзор на обществен възпитател, информира още Христина Станчева.

 

Присъединете се към Sever.bg във Facebook, за да следите и там всичко, което публикуваме



Източник: Радио Велико Търново
Докладвай за нередност в статията
Добави коментар