Вход | Регистрация

Либерализация на енергийния пазар = увеличение на тока?

Леко повишение може да се очаква в цената на електроенергията заради предвижданата по-голяма конкуренция в сектора

Либерализация на енергийния пазар = увеличение на тока?

Цената на електроенергията може да се повиши. Това стана ясно от думите на министъра на енергетиката Теменужка Петкова пред bTV, а като причина за това изтъкна либерализацията на пазара.

"Пълната либерализация на енергийния пазар е процес, който България е поела ангажимент и трябва да бъде извършена. Цената на електроенергията ще бъде такава, каквато я определи пазарът", заяви министърът и добави, че цената на тока след пълната либерализация на енергийния пазар не може да бъде прогнозирана отдега.

Практиката показва, че първоначално цената се увеличава леко. Пълна либерализация означава качествено да се променят нещата в българската енергетика. Цената на ел. енергия ще се определя от пазара, а не от Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР), поясни още министърът.

"Обикновеният потребител ще може да избира сам доставчика на електрическа енергия. Доставчиците ще бъдат много и потребителят ще има избор”, каза министърът.

Тя отново обясни, че ще има междинен период, за да могат потребителите да се организират. На въпрос примерно може ли в София да избереш друг доставчик, а не ЧЕЗ, тя заяви, че това тепърва предстои да се разбере.

"Смисълът на либерализацията е, че няма да има само трима доставчици, а много повече. Всеки ще може да си избере доставчик, без да плаща допълнителна такса. Единственото условие е да се е изплатил на досегашния си доставчик”, коментира Петкова пред bTV.

<< Sever.bg във Facebook >>



Докладвай за нередност в статията
Добави коментар