Вход | Регистрация
Ловеч 20°C

Филмът "Жалейка" на родената във В.Търново Елица Петкова тръгва по кината

Лентата стана победител на София Филм Фест 2016, ще има специална прожекция в старата столица на 7 юни

Филмът "Жалейка" на родената във В.Търново Елица Петкова тръгва по кината

Победителят от юбилейното 20-то издание на София Филм Фест 2016 "Жалейка" тръгва на голям екран в страната от 10-ти юни. Немската продукция с български корен разказва историята на Лора (17), която отказва да живее и страда по задължение, но общността в малкото й родно село я принуждава да приеме ролята на жертва.

Филмът е пълнометражен дебют на родената във Велико Търново и живееща в Германия Елица Петкова. През март тази година филмът спечели Международния конкурс на СФФ и Голямата награда "София – Град на киното”. Той беше представен и на Berlinale 2016, където получи специалното признание на интернационалното жури в категория Генерация "14-плюс” и беше номиниран за най-добър дебют, както и за Стъклена мечка.

"Жалека" е селектиран и в конкурсната програма за дебютни европейски филми на 56-я Zlin Film Festival, Чехия, който се провежда между 27 май – 3 юни 2016, както и в международния конкурс на 31th Festival Internacional de Cine de Valencia (17– 24 юни 2016) и много други.

Сценарист и режисьор на 92-минутната драма е Елица Петкова, оператор на лентата е Констанце Шмит. С участието на Анна Манолова, Снежина Петрова, Михаил Стоянов, Мартон Нодж и други.

Специална единична прожекция на "Жалейка" ще има във Велико Търново на 7 юни от 20:00 в залата на Община В.Търново. Билети ще се продават на място час преди прожекцията, на която ще присъства и авторката на филма.

Предпремиерно събитие с гост Елица Петкова ще има и в Пловдив на 9 юни в Лъки Дом на киното (ул. Гладстон 1) от 19 часа.

От 10 юни филмът ще бъде на екран в София (кино 'Одеон', 'Люмиер', G8, 'Евросинема', Дом на киното и кино 'Влайкова'), Пловдив (кино 'Лъки'), Варна (ФКЦ – от 17-ти юни), Видин, Търговище и Благоевград. Във всички кина филмът ще се излъчва и с английски субтитри.

Филмът е продукция на Немската филмова академия с подкрепата на Нов български университет, Гьоте институт София, Cinemanda, Cineaste Maudit Production и German Films. Разпространява Euro Films.

Повече подробности могат да се намерят на Фейсбук страница на филма: https://www.facebook.com/zhaleikafilm/

 << Sever.bg във Facebook >>



Докладвай за нередност в статията
Добави коментар