Вход | Регистрация
Ловеч 20°C

Министър Василева откри обновената канализационна мрежа

100% е свързаността към канализацията в град Ловеч, край на замърсените почви и подпочвени води

Министър Василева откри обновената канализационна мрежа
МОСВ

Министърът на околната среда и водите Ивелина Василева откри обновената канализацонна система в Ловеч вчера. Обектите по проект "Подобрение на водоснабдителната и канализационната система" са финансирани по ОПОС 2007-2013.

6,3 км канализация, близо 6 км водопровод и новоизградено съоръжение за третиране на фосфорната замърсеност бяха изградени в съществуващата пречиствателна станция с 8,2 млн.лв.

100% става свързаността към канализационната мрежа в града след въвеждането им в експлоатация, съобщават от МОСВ. Вече няма да има замърсяване на почвата, подпочвените и повърхностните води, както и на р. Черни Осъм, отбеляза при откриването на обектите министър Василева.

1543053

В Ловешка област се изграждат 4 пречиствателни станции по ОП "Околна среда”, а проектите в секторите "Води", "Отпадъци" и "Биоразнообразие" са 13. Всички те са за близо 118 млн. лв.

"Изграждаме основите, необходими за подобряването на качеството на живота на хората, намаляваме рисковете за здравето им, а това прави градовете по-привлекателни за инвестиции. Независимо от коя партия е кметът, независимо в коя част на България е общината, тези проекти са важни за хората, не делим общините – всички имат равен достъп до средствата по Оперативна програма "Околна среда", каза министърът на околната среда и водите.

При посещението си в Ловеч Ивелина Василева разгледа водния атракцион в Старата турска баня "Дели хамам", строена преди близо 400 години. Банята изцяло е реставрирана през 2014 г. по проект, финансиран от ОП "Регионално развитие" и превърната в единствения в Европа виртуален музей на водата.

Кметът Минчо Казанджиев подари на министър Василева живописно платно, изобразяващо символа на Ловеч – Покрития мост, строен от Уста Кольо Фичето.

< Sever.bg във Facebook >>



Докладвай за нередност в статията
Добави коментар