Вход | Регистрация
Ловеч 20°C

Празник на СОУ "Тодор Кирков"

Празник на СОУ "Тодор Кирков"
Община Ловеч

СОУ "Тодор Кирков” в Ловеч днес празнува своя празник. Специално за събитието пристигна кметът на Общината Минчо Казанджиев и поздрави възпитаниците и колектива на учебното заведение. Честването се проведе във кв. "Вароша" на площада с името на патрона на школото.

Градоначалникът пожела на всички да бъдат здрави, ведри и щастливи. И увери, че ръководството на Община Ловеч и занапред ще има грижата за създаване на все по-добри условия за работа в училището. Защото задължават не само техните успехи в различни конкурси и олимпиади, а и отговорността пред паметта на Тодор Кирков и неговото дело. Той призова всички, избрали училището с името на войводата, да имат голямата амбиция да отстояват неговия образ, да бъдат най-добрите му следовници. А това може да стане само със знания, целенасочена работа и борбеност, подчерта още кметът.

Той поднесе цветя в знак на признателност към паметта на бележития ловчанлия.

Цветя и венци поднесоха и от СОУ "Тодор Кирков”, след което тържеството продължи с рецитал.

Училището е създадено преди 70 години като Девическа гимназия, а през 1947 г., получава името "Тодор Кирков”.

Тодор Кирков е роден на 28 ноември 1847 г. в кв. "Вароша" в Ловеч. Негов братовчед е Иван Драсов, който в края на 1873 г. го насочва към активна комитска дейност. Зимата на 1875 г. той прекарва в обкръжението на Христо Ботев, Филип Тотю, Панайот Хитов. През май 1876 г. революционни дейци, захванали се със задачата да вдигнат Тревненския край на въстание, го избират за свой подвойвода. След неравен бой с турската войска четата се разпръсква и Тодор Кирков се оказва сам в Еленския балкан. В началото на юни той се връща в родния край, но е предаден и закаран от властите в Търново, където е затворен заедно с другите въстаници. Осъждат го на смърт. Присъдата е изпълнена на 24 юни 1876 г. в Ловеч за назидание на съгражданите му. Погребан е на другия ден в двора на църквата "Света Богородица".

През 1901 г. признателните потомци построяват скромен паметник на площада, носещ днес неговото им.

 

 


Следи ни и във Фейсбук на: http://www.facebook.com/Sever.bg

 



Община Ловеч
Докладвай за нередност в статията
Добави коментар