Вход | Регистрация
Ловеч 20°C

Градът на люляците се снабди с още люляци

Посадиха ги млади доброволци

Градът на люляците се снабди с още люляци
Община Ловеч

Да посадиш дърво е едно от най-добрите дела, които човек може да направи в живота си. Защото знае, че оставя нещо след себе си, що-годе трайно. С такова чувство "се снабдиха" скоро и младежи в Ловеч. Те засадиха в тревното пространство до дом "Преслав", в края на Алеята на космонавтите, люляк. 

Инициативата им е част от плана за изпълнение на Програмата за младежки дейности на местната администрация за 2014 г., с приоритет "Стимулиране участието на младите хора и техните организации в опазването, подобряването и управлението на природното богатство".

Фиданките са дарение на Община Ловеч от разсадник в Равда. А, младите хора са доброволци от Центъра към Регионалната библиотека "Проф. Беню Цонев", БЧК и сдружение "Екомисия 21 век". 

Ловеч – градът на люляците чества своя празник на 11 май, когато цялата околност е окичена с прекрасните, благоухайни цветове на люляците. Градът е титулуван така преди 80 години с взетото решение да се провеждат срещи на ловчанци от София в родния град всяка година през най-хубавия месец май, когато люлякът цъфти. През 1936 г. настоятелството на Ловчанското културно благотворително дружество в София съвместно с кметството на Ловеч урежда от 2 до 20 май Гостоприемна люлякова седмица в града.

През 1956 г. с решение на Градския съвет в Ловеч пролетните празници се преименуват в "Люлякови музикални тържества”, които се превръщат в тържество на българското музикално творчество. Последното издание на "Люляковите музикални тържества" е през 1995 г.

Тази година община Ловеч възроди събитието като "Люлякови музикални вечери" с автори Драматичният театър и Ловчанското читалище, включвайки го в културния си календар. Това са музикални дни за среща с големите имена в българското професионално музикално изкуство. И следващата година "Люляковите музикални вечери" ще зарадват с  нови срещи с актуални формации и творци, предвидената програма е със силни спектакли и концерти. 

Заради изключителните си качества и в много страни по света хората организират фестивал на люляка, за да приветстват пролетта и да се порадват на ароматното цвете. 

1442162
 

1442161

 



Докладвай за нередност в статията
Добави коментар