Вход | Регистрация

Ловеч 20°C

Тракийските съкровища на България в Императорския дворец в Пекин

Китайска делегация сподели възхищението си от българските златни съкровища с Вежди Рашидов

"Китай е пленен от златните съкровища на България!” – с тези думи Н. Пр. Джа Пейсин - заместник-председател на Комисията по външна политика на Общокитайското събрание на народните представители, започна срещата с министъра на културата на Република България Вежди Рашидов.

Днес водената от г-н Пейсин китайска парламентарна делегация бше приета от министъра на културата. По време на срещата бяха обсъдени състоянието и развитието на двустранния културен диалог и идеи за бъдещо сътрудничество.

Г-н Пейсин изрази желанието на Китай да покаже експозиция от тракийските съкровища на България в Пекин и други градове на огромната азиатска ържава. "Можем да предложим залите на Музея на Императорския дворец, салоните на Националния музей на Китай, както и представителни зали на музеи в различни китайски провинции. Ако златните съкровища на България бъдат показани в Китай, те ще предизвикат изключителен интерес сред китайската публика”, заяви г-н Пейсин.

Министър Рашидов благодари на китайските гости и ги увери, че ще бъдат предприети конкретни действия за развитие на културния обмен между двете държави. От името на Културното министерство членовете на делегацията получиха албуми със снимки на част от златните тракийски съкровища на България.

Министър Рашидов получи като подарък оригинален калиграфски надпис по текст на Конфуций. Калиграфският надпис му беше поднесен от автора, който го е изработил – генерал Пей Хуайлианг, който е в състава на гостуващата китайска делегация.

___________________________________________________________________________________


Следи ни и във Фейсбук на: http://www.facebook.com/Sever.bg



Източник: Министерство на културата
Докладвай за нередност в статията
Добави коментар