Вход | Регистрация

Без значителни промени в цените на основните храни

Без значителни промени в цените на основните храни
Снимка: Булфото

Представяме ви справка, обобщена от дирекция "Стратегическо планиране" на Министерството на земеделието и храните, направена за периода 7-14.08.2013 г.


Агнешко месо
За периода цените по веригата на предлагане на агнешко месо по области остават без изменение спрямо предходната седмица.


Ценовите стойности на цялото агне се движат в диапазона от 11,75 лв./кг – 15,30 лв./кг, най-ниски в Ямбол, а най-високи в Русе. Средната цена на едро за страната на цяло агне се запазва -  13,16 лв./кг кланично тегло.


Търговията на едро с агнешки бут е в ценовия диапазон от 13,15 лв./кг (Пловдив, Хасково) до 16,79 лв./кг (Русе). Поради липса на седмични изменения по области, средната цена на едро на агнешкия бут за страната се запазва на нивото от предходната седмица – 13,93 лв./кг.


През наблюдавания период средната цена на едро за страната на агнешката плешка остава без промяна – 12,99 лв./кг. По области не са отчетени седмични ценови колебания, като предлагането на агнешка плешка на едро отново се задържа в ценовия диапазон от 12 лв./кг (Варна) до 14 лв./кг (Враца и Монтана).


В големите търговски вериги най-ниски цени на дребно са отчетени в Сливен (10,70 лв./кг), а най-високи – в Ловеч (14,80 лв./кг).


В по-малките търговски обекти цените на дребно на агнешка плешка са в границите от 10,70 лв./кг (Сливен и Ямбол) до 14,80 лв./кг (Ловеч).


Бяла захар
През периода при средните цени на едро и на дребно на бялата кристална захар за страната не се наблюдават съществени отклонения спрямо предходната седмица.

Средната цена на едро на захарта запазва нивото си от 1,88 лв./кг. На борсите в страната захарта се предлага в ценовия диапазон от 1,69 лв./кг (Добрич) до 2,11 лв./кг (Враца). В по-голяма част от областите се регистрират седмични ценови колебания в двете посоки, в границите от -2,7% (Кърджали) до +3,7% (Смолян).

Средната цена на дребно на захарта в големите търговски вериги се задържа на ниво от 2,04 лв./кг, като по области стойностите варират от 1,85 лв./кг (Варна и Добрич) до 2,20 лв./кг (Перник). В големите супермаркети на шест области (Благоевград, Монтана, Видин, Враца, Варна и София) се наблюдава поевтиняване  в рамките на 1,5% – 2,4%, а в други седем се отчита леко покачване на цената с между 1,5% (Бургас) и 3,6% (Велико Търново, Габрово, Ловеч и Плевен).


Пилешко месо
През периода средните цени по веригата на предлагане на пилешко месо за страната остават без чувствително изменение спрямо предходната седмица.


През изтеклата седмица средната цена на едро на замразеното пиле за страната е 4,21 лв./кг, незначително по-висока спрямо предходната седмица (с 0,2%). Най-ниски стойности са регистрирани в Пловдив (3,90 лв./кг), а най-високи – в Русе (4,70 лв./кг). В пет областни центъра се отчита поскъпване на продукта спрямо предходната седмица в рамките на 0,5% (Варна и София) – 4% (Сливен), а в други три - поевтиняване с между 0,2% (Кърджали) и 4,4% (Добрич).


Средната цена на едро на охладеното пиле за страната е 4,84 лв./кг, незначително по-ниска спрямо предходната седмица (с 0,4%). По области, стойностите продължават да се движат в диапазона от 4,30 лв./кг (Търговище) до 5,25 лв./кг (Пазарджик). В шест областни центъра се отчита поевтиняване на продукта спрямо предходната седмица в рамките на 1,9% (В. Търново, Ловеч и Плевен) – 3,2% (Шумен), а в областите Враца, Видин и Пловдив – поскъпване, съответно с 1%, 1,2% и 1,7%.


Олио
Средните цени на едро и на дребно на рафинирано слънчогледово олио за страната остават без значителни изменения спрямо предходната седмица.


Предлагането на рафинирано слънчогледово олио на борсите е в ценовия диапазон от 2,33 лв./литър (Хасково) до 2,85 лв./литър (Варна). В преобладаващата част от областните центрове се наблюдават леки, разнопосочни ценови изменения, в границите от -2% (Бургас) до +1,2% (Пловдив). Средната цена на едро на продукта за страната остава на нивото от предходната седмица – 2,56 лв./литър.


Яйца
Цените на едро и на дребно на яйца за страната остават без промяна, с изключение на средната цена на яйцата - размер М, предлагани в по-малките магазини, където е регистрирано повишение с 0,01 лв./бр. спрямо предходната седмица.


Средно за страната, цената на едро на яйца - размер М е 0,17 лв./бр. През изтеклата седмица предлагането на едро на яйца от този размер е в ценовия диапазон от 0,12 лв./бр. (във Велико Търново) до 0,24 лв./бр. (във Варна). Леко седмично увеличение на цените, с 0,01 лв./бр., е регистрирано в областите Враца, Смолян и Ямбол. В други три области е налице поевтиняване на продукта, достигащо до 0,02 лв./бр. в Благоевград.


По области, цените на дребно на яйца – размер М в големите търговски вериги (ГТВ) са в границите от 0,20 лв./бр. (Добрич) до 0,27 лв./бр. (Бургас, Велико Търново, Габрово, Ловеч, Плевен, Русе, Сливен и Ямбол). Леки седмични изменения на ценовите стойности, в рамките на -0,01 лв./бр. - +0,01 лв./бр., се отчитат в седем области. Тези колебания не дават отражение на средната стойност за страната, която остава 0,25 лв./бр.


Средната цена на дребно на яйца – размер L в ГТВ се запазва на ниво от 0,28 лв./бр. По области предлагането на яйца този размер е в ценовия интервал от 0,22 лв./бр. до 0,32 лв./бр., съответно в Добрич и във Велико Търново, Габрово, Ловеч и Плевен. Седмично поскъпване на продукта с 0,01 лв./бр.– 0,02 лв./бр. е налице в четири области, а поевтиняване с 0,02 лв./бр. – в Бургас, Сливен и Ямбол.


Средно за страната, цените на яйца - размер М в големите супермаркети са с 0,04 лв./бр. по-високи от тези в другите търговски обекти, като разликата достига до 0,09 лв./бр. в Разград и Русе.


Цените на дребно на яйца - размер L в големите супермаркети са средно с 0,06 лв./бр. по-високи от тези в по-малките търговски обекти.


Брашно
Средната цена на едро на брашно тип "500” отбелязва леко понижение спрямо предходната седмица, докато цените на дребно остават без промяна.


Средно за страната, цената на едро на брашното се понижава с около 2% в сравнение с предходния седмичен период, до 0,89 лв./кг. По области, търговията с брашно на борсите е в ценовия диапазон от 0,62 лв./кг до 1,11 лв./кг, като най-ниски цени са регистрирани във Враца, а най-високи - в София. В тринадесет от областните центрове се наблюдава седмично понижение на цените в интервала от 1,1% до 7,3%, най-съществено в Хасково. Поскъпване на брашното се отчита в четири области – от 1,1% в Монтана до 3,7% в Бургас.

<< Sever.bg във Facebook >>



Докладвай за нередност в статията
Добави коментар