Вход | Регистрация

Боляри преписват "История славянобългарска"

Инициативата е подета от студенти в чест на 250-годишнината от Паисиевото дело

Боляри преписват "История славянобългарска"
Снимка: Север.бг

Уникален по рода си препис на "История славянобългарска" организираха студенти от Великотърновския университет. Инициативата на първокурсниците от специалност "Връзки с обществеността", съвместно с колегите им от "Книгоиздаване" и "Журналистика", е да накарат болярите да продължат делото на Паисий, като препишат по страничка от неговата "История" в чест на 250-годишнината от святото му дело.

"Има и негативно настроени хора, но повечето са позитивни - особено по-младите. И доста възрастни хора инициативно се включиха, идват и сами питат, без ние да ги каним. Започнаха да ни разказват за историята, да ни разпитват по-подробно за инициативата", разказа за Север.бг Мария Джамбова, една от организаторите на събитието..

Книгата е разделена на шест части, раздадени на шест пункта в болярския град, където всеки може да препише страничка от книгата. Всички преписани части ще се съберат и ще бъдат оформени художествено, след което ще бъдат оформени в книга.

Катерина и Сълзина учат пета година право и за тях инициативата е не само интересна, но и полезна."Не много хора са чели "История славянобългарска" и това е начин да се провокира интересът да бъде прочетена. Определено е и по-здравословно, отколкото да пием бира някъде", смеят се момичетата.

Ивайло Козарев, със специалност "Туризъм" също е впечатлен от инициативата не по-малко, отколкото колегите си по другите пунктове. За няколко часа той е 22-ят, който хваща съвременната "перодръжка", за да остави своята страничка "препис" след Софроний Врачански. Признава, че е прочел малката книжка, заради инициативата, но определено след това се е почувствал патриот.

Студентската инициатива "Боляри, да продължим делото на Паисий" ще приключи тази вечер в 20:00 часа. Ако ти, драги читателю, пожелаеш да се включиш - още не е късно. Пунктовете са разположени пред Община Велико Търново, пред Съдебната палата, в парк "Марно поле", Царевец, РНБ "П. Р. Славейков" и книжарница "Хелокон".

Сред известните близо 70 преписа на "История"-та, има и два от Великотърновския регион - "Мердански" препис, наскоро открит в девическия манастир на с. Мерданя и Чехларов препис — наречен е на името на Н.Чехларов от Търново, който го е предал в Софийската народна библиотека.

 


Следи ни и във Фейсбук на: http://www.facebook.com/Sever.bg

 






Докладвай за нередност в статията
Добави коментар