Вход | Регистрация

Известни и неизвестни за мозъка

Днес е Световен ден на мозъка

Известни и неизвестни за мозъка
Снимка: sxc.hu

И "човешкият компютър" си има "ден" и той е днес - Световен ден на мозъка. Множество научни институти, университети и клиники в България и по целия свят провеждат непрекъснато изследвания на този орган.

Мозъкът е най-сложният за изучаване и разбиране орган в цялата Вселена, твърдят наши и чужди невролози, които се занимават с изучаването на му. Има форма на розово-сиво яйце и тежи около 1400 грама.

Мозъкът на човек на средна възраст тежи 1424 грама. С напредване на възрастта той намалява до 1395 грама. Най-тежкият женски мозък е 1565 грама, а най-тежкият мъжки - 2049 грама.

Човешкият мозък е като мускул, който непрекъснато трябва да се тренира. Най-честата причина да губим нервни клетки, колкото и странно да изглежда, е мързелът, категорични са учените.

Най-бурно мозъкът се развива от 2- до 11-годишна възраст. Колкото повече учим, толкова е по-добре. Образователната активност кара мозъка да произвежда допълнителни клетки, които компенсират умиращите. Занимаването с непознати науки е добър начин за развиване на този орган. Предаването на сигналите от нервната система към мозъка достига със скорост 288 км/ч, а при възрастните се снижава с 15%.

Мозъкът е пластичен и еволюира непрекъснато. През 1860 год. средният мъжки мозък е тежал 1372 гр. Най-малкият женски мозък принадлежи на жена - 1096 грама. Това все пак е доста повече от теглото на мозъка на динозаврите, който е с тегло едва 70 грама.

Когато спим мозъкът ни работи най-активно. Той "складира" спомените ни в дълговременната зона на паметта. Учени са установили, че медитацията променя структурата на мозъка. Тогава се увеличавала дебелината на кората на главния мозък в областите, свързани с акта на вниманието и сетивния процес.

По-, по-, най-...

Най-големия донор на мозък в света е Монашеският орден в Манкато, Минесота (САЩ). Най-високият коефициент на интелигентност има Мерелин Мич, която на десет години е притежавала IQ, което се е равнявало на това на 23-годишна жена. Най-високо средно национално IQ в света имат японците-111. Крейтън Карвело има най-добрата свръхфотографическа памет - той може с един поглед да запомни картите в 6 колони по 52 (312бр).

В нашия живот ние използваме не повече от 5-7% от възможноста на нашия мозък. Доказано е, че всички човешки същества притежават мозък, но при някои той почти не се използва.

Още интересни факти:

  • в човешкия мозък има около 100 млрд неврони;
  • от кислорода, който човек вдишва, двадесет процента отива към мозъка;
  • хората, които обичат да се возят по увеселителните влакчета, имат по-голям шанс да получат кръвен съсирек в мозъка;
  • след като човек навърши 35 години започва да губи около 7000 мозъчни клетки дневно, клетките никога не се заменят;
  • не е възможно да се гъделичкате сами, малкият мозък предупреждава останалата част от мозъка, че ще се гъделичкате и, тъй като мозъкът ви знае това, той игнорира полученото усещане;
  • мозъкът използва една пета от цялата кръв в човешкото тяло, тя му е необходима, за да се справи с тежките метаболитни изисквания на своите неврони;
  • в Америка най-често срещаните психични заболявания са безпокойствените нарушения.
  • мозъкът е съставен от 80% вода;
  • мозък е активен и мисли повече през нощта, отколкото през деня.



Присъединете се към Sever.bg във Facebook, за да следите и там всичко, което публикуваме



Докладвай за нередност в статията
Добави коментар